Електромобілі ефективно скорочують викиди CO2 – подробиці

0
29

Наукове співтовариство тривалий час обговорювало питання про внесок електромобілів у скорочення рівня викидів вуглекислого газу. Тепер, завдяки дослідженню UC Berkley , сумніви розсіяні: електромобілі справді сприяють зниженню викидів CO2 у міських умовах.

Дослідники з  UC Berkley вперше надали конкретні докази того, що міжрічний тренд у міських викидах CO2 знизився в основному завдяки електрифікації легкових автомобілів. Виявилося можливим кількісно оцінити викиди автомобілів, відокремлюючи їхню відмінність від інших джерел забруднення.

Електромобілі не мають вихлопної труби, отже вони не виділяють забруднюючих речовин або парникових газів від згоряння викопного палива, такого як бензин або дизель. Незважаючи на критику, пов’язану із забрудненням при виробництві акумуляторів та виробленні електроенергії на вугільних електростанціях, частка відновлюваних джерел енергії зростає, а це означає скорочення вуглецевого сліду електрики з часом.

Вчені довели можливість відділення викидів від автомобілів з внутрішнім згорянням від інших джерел, таких як промисловість, сільське господарство, виробництво цементу та ін. Так, в ході проекту BEACO2N , який включає установку 80 станцій моніторингу навколо затоки Сан-Франциско, дослідники змогли точно виміряти викиди CO2 та інших забруднюючих речовин.

Дослідження показало зниження викидів CO2 на 1,8 ± 0,3% на рік з 2018 по 2022 роки, що стало першим конкретним доказом того, що впровадження електромобілів помітно впливає на скорочення рівня вуглецевих викидів у регіоні.

Особливо важливим є зазначене дослідниками зниження викидів у секторі дорожнього транспорту приблизно на 2,6% на рік. Так, за п’ять років з 2018 до 2022 року, коли в Каліфорнії було зареєстровано майже вдвічі більше електромобілів, викиди CO2 від автомобілів скоротилися приблизно на 13%.

Такі результати наголошують на важливості електромобілів у боротьбі з кліматичними змінами та демонструють важливість точного моніторингу та ідентифікації джерел забруднення для розробки ефективної екологічної політики. Це дослідження ставить перед політиками завдання переглянути існуючі законодавчі норми та прискорити перехід до нульових викидів, щоб досягти поставлених кліматичних цілей.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!