Водіїв попередили про штраф за відсутність бампера на автомобілі

0
174

Відповідно до п.31.4.7.е ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів за наявності таких технічних несправностей як відсутність передбаченого конструкцією бампера. Це означає, водій не може свідомо й умисно їздити на автомобілі без бампера за звичайних обставин.

Які є винятки

Згідно з вимогами 31.5 ПДР у разі виникнення в дорозі несправностей, таких як відсутність бампера, водій повинен вжити заходів для їх усунення і їхати далі. А якщо це зробити неможливо, то він повинен рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту. При цьому повинна бути ввімкнена аварійна світлова сигналізація. Тобто ця норма не забороняє рух, а дає вказівки для продовження руху до місця стоянки або ремонту.

Який штраф

Штраф за керування автомобілем без бампера становить 340 грн (ч.1 ст.121 КУпАП). У випадку повторного порушення протягом року, передбачено штраф від 850 грн до 1700 грн і позбавлення права керування від 3-х до 6-ти місяців (ч.4 ст.121 КУпАП).

Чи законний штраф за їзду без бампера

Якщо водій скаже інспектору на місці зупинки, що бампер залишив раніше у ремонті чи немає коштів на ремонт бампера і їздить поки так, то це є порушенням п.31.4.7.е ПДР. У такому випадку водій не має права експлуатувати автомобіль і може отримати штраф.

У випадку, коли водій повідомить інспектора, що бампер відпав чи пошкодився у дорозі під час руху і він їде якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту, то тоді в його діях відсутні порушення закону. Інспектор не має права накласти в такому випадку штраф.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!