ТОП-10 найбезпечніших позашляховиків 2022 року

0
299

Позашляховики, як і раніше, мають великий попит. Вони місткі, комфортабельні, доволі жваві. Ну а як із безпекою? Відповідь є у фахівців відомого американського автопорталу Cargurus, які поставили собі за мету визначити, які з позашляховиків з більшою ймовірністю захистять життя і здоров’я пасажирів. Пропонуємо вашій увазі складений ними ТОП авто, випущених до 2022 року.

“На щастя, останні покоління позашляховиків безпечніші, ніж будь-коли раніше”, – зазначає Cargurus.

Ці універсальні автомобілі доступні з безліччю сучасних функцій допомоги водієві. Крім обов’язкових подушок і ременів безпеки, сучасні SUV використовують системи, здатні запобігти лобовому зіткненню, використовувати автоматичне гальмування, загалом пом’якшити наслідки аварій.

Організації з тестування безпеки дають SUV досить високі оцінки. Ідеться не лише про традиційні краш-тести, а й перевірку обладнання, пов’язаного з безпекою. Наприклад, Страховий інститут безпеки дорожнього руху (IIHS) прискіпливо досліджує навіть світлову оптику.

Диявол, як завжди, криється в деталях…

Фахівці Cargurus вивчили дані джерел, яким можна довіряти, і на їх підставі склали свій ТОП-10 НАЙБЕЗПЕЧНІШИХ сучасних SUV у світі. Серед них є як трирядні сімейні позашляховики, так і маневрені, компактні моделі. Любителі автомобілів обов’язково знайдуть те, що їм до смаку!

1. Acura RDX

Acura RDX не вписується в рамки звичайного компактного позашляховика. У ньому достатньо місця для п’яти пасажирів (тоді як більший Acura MDX вміщує сім) і до 17 м3 вантажного простору. У RDX стандартний 4-циліндровий двигун із турбонаддувом потужністю 272 к.с. Автомобіль оснащений електронним помічником AcuraWatch, що активує систему автоматичного екстреного гальмування, запобігає лобовому зіткненню, попереджає про вихід зі смуги руху.

У 2022 році Acura додала до цього набору функцій безпеки моніторинг сліпих зон і попередження про перехресний рух ззаду. Крім того, з’явилися передні і задні датчики паркування, став доступний паркувальний монітор “пташине око” з об’ємним оглядом (плюс передні і задні датчики паркування).

RDX має п’ятизірковий загальний рейтинг безпеки від Національної адміністрації безпеки дорожнього руху (NHTSA). Він також отримав нагороду IIHS Top Safety Pick+. Єдиним недоліком RDX є інформаційно-розважальна система з не надто зручним управлінням.

2. BMW X3

Як і Acura RDX, BMW X3 піднімає планку компактних розкішних позашляховиків на нову висоту. У машини (традиційно) спортивна керованість, але є і дещо незвичне. Наприклад, інженери нарешті подбали про те, щоб для голови і ніг водія та пасажирів було достатньо простору. 18 м3 вантажного простору – також зовсім не погано.

Базовий чотирициліндровий двигун із турбонаддувом прекрасний. Втім, вибір двигунів для наймасовішої BMW величезний – від 1.6 літрових “четвірок”, до рядних “шісток” і V8: вибір на будь-який смак. Гамма дизельних агрегатів не поступається бензиновим.

X3 оснащений системою автоматичного екстреного гальмування, попередження про сходження зі смуги/про лобове зіткнення. Уже в базовій версії машина комплектується системою моніторингу сліпих зон, попередження про перехресний рух ззаду, передніми і задніми датчиками паркування.

У 2022 році BMW додала до цих функцій адаптивний круїз-контроль (у стандартній комплектації). До корисних “допів” відносяться автоматичне дальнє світло, адаптивні фари і активна система допомоги при паркуванні.

3. Mazda СХ-30

CX-30 – один із новітніх компактних кросоверів Mazda, “спадкоємець слави” малолітражки Mazda CX-3. Цікаво, що “тридцятка” у 2020-му ледь не стала “Всесвітнім автомобілем року”. За це престижне звання паркетник за іронією долі боровся (серед інших претендентів) з Mazda 3.

У той час як хетч CX-3 у США був нішевою пропозицією, кросовер приблизно за ті самі гроші – вже мейнстрім. Зухвалий стиль і спортивна керованість роблять CX-3 дедалі популярнішим; якісне оздоблення салону дає змогу моделі змагатися з автомобілями преміум-класу.

CX-30 оснащений набором функцій допомоги водієві Mazda i-Activsense, що включає попередження про лобове зіткнення, автоматичне екстрене гальмування (при виявленні пішоходів), допомогу в утриманні смуги руху/попередження про вихід зі смуги, адаптивний круїз-контроль і автоматичне дальнє світло. Є й інші корисні функції: зокрема склоочисники з датчиками дощу і моніторинг фізичного стану водія.

CX-30 2022 року випуску оснащений повним приводом (AWD) вже в стандартній комплектації.

І це ще не все. У найбільш просунутих комплектаціях пропонується розпізнавання дорожніх знаків, моніторинг сліпих зон, попередження про перехресний рух позаду, проекційний дисплей і система допомоги в щільному трафіку, яка допомагає позашляховику плавно рухатися і зупинятися в потоці.

Нарешті, головне: CX-30 – найкращий вибір безпеки IIHS 2022 року, що підтверджується п’ятизірковим рейтингом від NHTSA.

4. Toyota RAV4 Prime

Представлений у 2021 році RAV4 Prime – по суті, топова версія RAV4 Hybrid, яку можна підключати до мережі. На електриці автомобіль проходить до 42 миль (майже 65 км). З конструкторських досягнень варто відзначити 21 м3 вантажного простору в авто. Власники Prime також хвалять інтуїтивно зрозумілу інформаційно-розважальну систему із сенсорним екраном з Apple CarPlay, Android Auto та Amazon Alexa.

RAV4 Prime оснащений системою допомоги водієві Toyota Safety Sense 2.0. Зокрема, вона попереджає про лобове зіткнення (зокрема при виявленні пішоходів) і сходження авто зі смуги руху.

Доступні функції безпеки охоплюють допомогу під час паркування (спереду і ззаду), автоматичне екстрене гальмування, автоматичне дальнє світло і динамічний круїз-контроль, що працює в повному діапазоні швидкостей (від 0 до 160 км/год).

Із приємних бонусів – проекційний дисплей і паркувальний монітор із круговим оглядом.

У 2022 році до зазначених функцій Toyota додала моніторинг сліпих зон (у стандартній комплектації) і попередження про перехресний трафік ззаду.

5. Toyota Highlander

Трирядний позашляховик Highlander було повністю оновлено у 2020 році.

У стандартну комплектацію авто четвертого покоління входить потужний двигун V6 у 295 к.с., який забезпечує впевнене прискорення. Оздоблення інтер’єру вище всяких похвал, як і стандартні функції, до яких відносяться трьохзонний клімат-контроль і медіацентр з 8-дюймовим сенсорним екраном, що підтримує Apple CarPlay, Android Auto і Amazon Alexa.

Highlander у стандартній комплектації оснащений системою Toyota Safety Sense 2.5+. Цей електронний помічник зручніший, ніж інтегрований у RAV4 Prime.

Зокрема, він дає змогу використовувати повношвидкісний адаптивний круїз-контроль (АСС), систему автоматичного екстреного гальмування (що виявляє пішоходів і велосипедистів). Система утримання смуги руху та адаптивний круїз-контроль дають змогу водієві більш упевнено відчувати себе в дорожньому потоці.

6. Subaru Forester

Незважаючи на те, що Subaru Forester класифікується як компактний позашляховик, дорожній просвіт у нього зовсім не дитячий – 8,7 дюйма. Крім того, у “лісника” достатньо місця над головою і відмінний огляд з місця водія. 22 м3 вантажного простору – і зовсім нечувана розкіш для цього класу автомобілів. Система повного приводу робить Forester справжнім монстром, що підкорює будь-яке бездоріжжя.

Комплектується модель простою у використанні інформаційно-розважальною системою StarLink з Apple CarPlay і Android Auto.

У стандартній комплектації Forester – набір функцій допомоги водієві EyeSight. До нього входять автоматичне екстрене гальмування, вдосконалений адаптивний круїз-контроль, попередження про з’їзд зі смуги руху.

Forester доступний з адаптивними світлодіодними фарами, системою автоматичного екстреного гальмування під час руху заднім ходом, системою допомоги під час зміни смуги руху та датчиками, що попереджають про перехресний рух позаду (особливо корисний під час виїзду з парковки).

7. Hyundai Palisade

Hyundai Palisade – це трирядний сімейний “тягач”, який упевнено вторгся на територію люксових позашляховиків (авто особливо ефектне в новому дизайні Calligraphy). У нього зручні сидіння, потужний двигун на 291 к.с., що забезпечує поліпшену динаміку розгону, близько 26 м3 вантажного простору. У Palisade можуть розміститися до восьми пасажирів, зокрема на капітанських кріслах другого ряду, що відкидаються (з сіроприводами).

Palisade увійшов до списку IIHS Top Safety Pick+ і отримав п’ятизірковий загальний рейтинг від NHTSA.

Уже в стандартну комплектацію авто входить система попередження про лобове зіткнення (з функцією виявлення пішоходів), автоматичного екстреного гальмування, попередження про сходження зі смуги руху, адаптивний круїз-контроль, автоматичний дальнє світло і задні датчики паркування.

До функцій, що забезпечують безпеку, можна зарахувати і систему, що сигналізує про рух з боку водія під час паркування. Виявивши загрозу, вона автоматично блокує самостійне відчинення дверей авто дітьми (та іншими пасажирами).

Крім того, Palisade оснащений ультразвуковою системою попередження про присутність пасажира на задньому сидінні та пристроєм екстреного виклику аварійних служб.

Корпоративним “братом” Hyundai Palisade є Kia Telluride. Ця модель пропонує багато з перерахованих функцій і аналогічних можливостей.

8. Volvo ХС60

Volvo має довгу історію інновацій у сфері безпеки. Нещодавно бренд підтвердив і свою репутацію представницького авто завдяки висококласному оздобленню салону.

XC60 вирізняється не лише чудовим дизайном, а й суто практичними деталями – наприклад, вантажним простором об’ємом до 63,3 кубічних футів та ергономічними сидіннями для п’яти осіб (якщо вам потрібен трирядний автомобіль, зверніть увагу на модель XC90).

Незалежно від того, який чотирициліндровий двигун ви оберете – на 247 або 400 к.с. – XC60 забезпечить м’яку, комфортну їзду.

У 2022 р. Volvo XC60 отримав нагороду IIHS Top Safety Pick+ та п’ятизірковий загальний рейтинг від NHTSA.

На додачу до системи запобігання лобовому зіткненню та автоматичного екстреного гальмування, XC60 у стандартній комплектації оснащений системою розпізнавання дорожніх знаків і моніторингом фізичного стану водія. У критичній ситуації машина здатна пом’якшити наслідки виїзду з дороги/смуги руху.

Електронний асистент водія забезпечує моніторинг “сліпих” зон і перехресного руху ззаду, датчики паркування доступні в стандартній комплектації.

Крім того, XC60 комплектується ключем Care Key, який дозволяє батькам встановлювати обмеження швидкості для юних водіїв.

Хоча XC60 нинішнього покоління випускається з 2018 року, багато з перерахованих функцій з’явилися в авто лише з 2021 року.

У 2022 році в “шістдесятку” додалася і нова інформаційно-розважальна система. Водії відзначають, що виробники з нею “намудрували” – вона невиправдано складна і відволікає від водіння.

9. Мазда СХ-5

Як ми вже згадували, CX-30 і Hyundai Palisade, не будучи представниками преміального сегмента, створюють враження розкішних авто. Mazda CX-5 також однозначно перевершує свій клас.

У машини відточена керованість і висококласний салон, уже в стандартній комплектації вона оснащена продуктивним 4-циліндровим двигуном потужністю 187 к.с. Покупці можуть обрати також 4-циліндровий двигун із турбонаддувом потужністю 227 к.с. (або 256-сильний двигун, що споживає преміальне пальне).

У 2022 році CX-5 отримав оновлення зовнішнього вигляду та стандартний повний привід із поліпшеними ходовими характеристиками.

CX-5 оснащена значним набором функцій допомоги водієві Mazda i-Activsense. Він охоплює попередження про лобове зіткнення (при виявленні пішоходів), адаптивний круїз-контроль, автоматичне дальнє світло і попередження про сходження зі смуги руху.

Крім того, CX-5 стандартно комплектується системою моніторингу сліпих зон і попередження про перехресний рух ззаду.

Додаткові функції безпеки включають автоматичне екстрене гальмування під час руху заднім ходом, моніторинг фізичного стану водія та адаптивні фари.

CX-5 відзначений нагородою IIHS Top Safety Pick+ і отримав п’ятизірковий загальний рейтинг від NHTSA. Якщо вам потрібно більше місця для пасажирів, ніж пропонує CX-5, зверніть увагу на трирядну Mazda CX-9.

10. Subaru Ascent

Subaru Ascent менший, ніж інші середньорозмірні позашляховики з трьома рядами сидінь. Цей легкий недолік компенсується фірмовим симетричним повним приводом.

Хоча в третьому ряду трохи затісно, машина забезпечує 26 м3 вантажного об’єму, що цілком відповідає її класу.

Ascent стандартно комплектується трьохзонним клімат-контролем, інтуїтивно зрозумілою ІРС із 6,5-дюймовим сенсорним екраном і підтримкою Apple CarPlay та Android Auto.

Подібно до вищезгаданого Forester, Ascent у стандартній комплектації пропонує широкий набір функцій допомоги водієві Subaru EyeSight.

Він охоплює автоматичне гальмування перед зіткненням, вдосконалений адаптивний круїз-контроль, попередження про з’їзд зі смуги руху, автоматичне дальнє світло і фари, що реагують на поворот керма.

Якщо вам не потрібно так багато вантажного простору, як в Ascent, звернути увагу на Subaru Outback.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!