Український “Запорожець” кинув виклик Tesla

0
60

У Кропивницькому цінитель електричної енергії змайстрував на основі першого “Запорожця” швидкий і потужний електромобіль, повідомляє Обозреватель.

Про це розповідає ТСН. Тільки при детальному огляді можна здогадатися, що цей “Запорожець” відрізняється від своїх родичів, які сходили з конвеєра заводу в Запоріжжі в 60-і роки минулого століття.

Дмитро Гідулян з Кропивницького п’ять років тому купив купу іржавого металобрухту, в який перетворилася одна з перших українських мікролітражок. З тих пір майстер почав відродження “малюка”. По-перше він відремонтував кузов, а потім почав експериментувати з силовим агрегатом. Основна ідея полягала в тому, щоб зробити екологічно чистий транспортний засіб, який не буде завдавати шкоди навколишньому середовищу.

Спочатку Дмитро встановив електромотор власного виготовлення, але згодом вирішив використати двигун від Nissan Leaf. Тепер легкий (800 кг) електричної “ЗАЗ” має в своєму розпорядженні 200-ми кінськими силами. Для порівняння “рідний” ДВС, який використовувався на 965-му “Запорожці” мав всього 30 сил.

В даний час Дмитро працює над збільшенням запасу ходу.

“Зараз він проїжджає близько 70 км на заряді. Але з часом тут буде батарея більше і він зможе подолати до 140 км”, – говорить майстер.

За словами автора, ще багато чого потрібно буде зробити.

“Цей автомобіль тільки будується. Було пару тестових виїздів. Але він вже розганяється до 100 км за 4,9 секунди”, – розповів Дмитро.

На зарядку електрокара від домашньої розетки потрібно 3 години, а вартість електроенергії для подолання 100 км складає менше 15 грн.

“Якщо врахувати, що у мене вдома сонячна станція, то він заряджається взагалі безкоштовно”, – коментує винахідник.

Дмитро планує зробити українського “Запорожця” найшвидшим електрокаром в світі і обігнати Tesla. Найближчим часом майстер сподівається втілити свою мрію в життя.

Джерело: news.obozrevatel.com

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!