Авто

“Сліпа зона” в автомобілях: що потрібно знати і як не потрапити в ДТП

Share

Практичний кожен, незалежно від того, сидів він за кермом чи ні, чув про існування ” мертвих зон “. Як правило, коли мова йде про “мертвих” або ж “сліпих зон”, всі уявляють собі фури. При цьому на легкових автомобілях є аналогічні мертві зони, які нерідко призводять до ДТП.

Що таке “мертва зона”

Якщо по-простому, то це ділянка дороги, який водій не бачить через конструктивні особливості автомобіля. А ось тепер варто розібратися, які особливості в конструкції автомобіля впливають на появу “мертвих зон”.

“Cліпі зони” легкового автомобіля:

Передні стійки. Створюють одну з найменших “сліпих зон”, яка може “поглинути” максимум пішохода.

Праве дзеркало. Найбільша “сліпа зона” для водія, так як воно розташоване максимально далеко від водійського сидіння і дає мінімальний кут огляду. У деяких країнах в ПДР навіть є пункт про необхідність повороту голови при перестроюванні направо.

Як контролювати “сліпу зону”

Поворот голови. Саме банальна уважність і зайва обережність дозволять уникнути інцидентів з “мертвими зонами”. Якщо секунду назад ви бачили авто, а під час перестроювання воно зникло, то швидко поверніть голову і перевірте ситуацію на дорозі.

Додаткові дзеркала. Так, майже в будь-якому автомагазині продаються спеціальні асферичні дзеркала різних форм і розмірів, які кріпляться на звичайне дзеркало. Вони допомагають розширити кут огляду дзеркал по максимуму, але все одно не є 100% гарантією.

Асистенти допомоги при перестроюванні. Як правило, на сучасних автомобілях такий датчик йде навіть на відносно дешевих моделях. Він реагує на рух в “сліпій зоні” автомобіля, після чого загоряється спеціальний індикатор в самому дзеркалі заднього виду, який попереджає водія про потенційну небезпеку. Для старіших моделей такі датчики можна встановити самостійно, купивши універсальні набори.

Камери кругового огляду. Недешева система, яка зустрічається тільки в преміальних автомобілях і деяких бізнес-седанах. Подібна система досить зручна при паркуванні, але от у випадку з рухом по трасі, її корисність зводиться практично до нуля.

Є умовні схематичні позначення, які непогано вивчити перед виїздом на дорогу. При цьому варто пам’ятати, що в кожному авто “сліпі зони” будуть відчуватися по-різному, тому в виявленні “мертвих зон” свого і чужих авто допоможе тільки практика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Названо причини, чому не можна нехтувати правилами заправки автомобіля

Запитання правильної заправки автомобіля завжди актуальні, оскільки від цього залежать не тільки витрати на паливо,…

06.05.2024

Далеко поїдуть: Skoda представила нові версії Kodiaq та Superb

Skoda внесла значні оновлення до своєї модельної лінійки, представивши нові версії Kodiaq і Superb 2024…

06.05.2024

Changan та Huawei показали майбутнього конкурента Tesla Model Y

Марка Avatr готує конкурента Tesla Model Y. Avatr створили Changan, Huawei та виробник батарей CATL…

06.05.2024

Toyota впроваджує нову технологію зміни кольору автомобіля

Toyota представила інноваційний метод , який дозволяє змінювати колір автомобіля без необхідності перефарбовування чи використання…

06.05.2024

Скандал світового масштабу в автопромі: автовиробники шпигуть за власниками своїх машин

Сучасні автомобілі, обладнані численними камерами, GPS-трекерами та пристроями для аудіозапису, нагадують комп'ютери на колесах. Ці…

06.05.2024

Оновлений Cadillac Escalade із вражаючим дисплеєм розкрили до прем’єри

Оновлений Cadillac Escalade із диким дисплеєм розкрили до прем'єри. У США зняли флагман General Motors…

06.05.2024