Чи безпечно «купувати» авто за генеральною довіреністю?

0
1232

Останнім часом при продажу автомобіля багато херсонських власників стикаються з проханнями оформити угоду не як купівлю-продаж, а за допомогою «генеральної» довіреності. Чи безпечно так робити для обох сторін, роз’яснює начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський, передає ПІК.

Оформлення генеральної довіреності замість купівлі-продажу роблять для того, аби, наприклад, зберегти за собою субсидію на оплату комуналки чи не афішувати свій бізнес перед державою.

У такої угоди є багато «підводних каменів», про які варто знати:
• така угода де-юре є не продажем, а переуступкою прав. І в разі якихось форс-мажорів, постраждати можуть обидві сторони.
• якщо за участі подібного авто станеться злочин, то саме власник може стати відповідачем у цій справі. Бо автомобіль – джерело підвищеної небезпеки, і, відповідно, власник несе відповідальність за той збиток, який був нанесений за допомогою цього транспортного засобу.
• ніхто не заважає власнику машини виписати таку саму довіреність ще на одну людину.

Що треба знати, якщо у вас є «генеральна» довіреність на машину?
1. Ви НЕ стаєте її власником, а лише отримуєте право нею користуватись.
2. Власник машини може в будь-який момент відкликати довіреність, хоч на наступний день.
3. Довіреність втрачає свою силу в разі смерті власника автомобіля. І транспортний засіб стає предметом спадщини, на який ви не будете мати жодних прав.
4. Якщо власник машини буде розлучатись, то суд може визнати транспортний засіб спільною власністю подружжя. Тобто його будуть ділити.
5. Автомобіль у покупця можуть забрати в якості застави за борги господаря. Наприклад, виявлялося, що на автомобіль накладено арешт і він оголошений в розшук, бо власник не сплачує аліменти.

Як себе убезпечити?
Порада лише одна – оформлювати не довіреність, а договір купівлі-продажу. Так, це дорожче. Але в даному випадку економія не варта усіх можливих ризиків.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!