Який автомобіль обрати: бензиновий чи електричний

0
85

Останнім часом все більше автолюбителів акцентують увагу на електричних автомобілях, справедливо вважаючи, що в обслуговуванні вони обходяться дешевше – не потрібно регулярно купувати дороге органічне паливо, а зарядити літієвий акумулятор можна за допомогою дешевої електрики. Але і бензинові авто мають низку переваг, які навіть сьогодні вважаються актуальними.

Електричні автомобілі

Головна перевага електричних карів – їм взагалі не потрібен бензиновий мотор! Як “серце” застосовується електричний мотор, що підживлюється від літієвих батарей різної ємності. Наприклад, якщо взяти Nissan Leaf, то машина оснащена 24 кВт батареєю, запросто зможе проїхати до 160 км, тоді як моделі Nissan Leaf останніх поколінь, оснащені акумулятором ємністю 40 кВт, проїдуть до 270 км. Інший варіант: Tesla Model S P85 здатна проїхати на одному заряді до 400 км при середній швидкості близько 80 км/год і споживання енергії становитиме близько 0.2 кВт/год на 1 кілометр. Нескладно порахувати, то собівартість поїздки на далеку дистанцію виявиться відносно невеликою.

Недоліки електричних карів

Основний недолік електричних машин – необхідність розвиненої інфраструктури у вигляді мережі безкоштовних або платних електричних заправок. Якщо батарея сяде, то машину доведеться буксирувати! Тому, в сільській місцевості, де ще насилу можна знайти електричні заправки, такі авто краще не купувати. Але ситуація дзеркально змінюється для міської агломерації, де є такі заправки і зарядити батарею авто не складе особливих проблем.

Бензинові машини

До нестаріючої класики можна сміливо відносити машини з бензиновими моторами. Вони мають основну перевагу – велику автономність. Варто заправити бак, як авто зможе проїхатися кілька сотень кілометрів! Є й інший плюс – вихід тепла. Найкращі версії бензинових ДВЗ від компанії Тойота мають ККД не більше 35%, а все інше йде в тепло. Для нашого холодного клімату такий підхід апріорі вважається оптимальним – варто в зимовий час задіяти пічку, як салон швидко і безкоштовно прогріється до комфортної температури, тоді як в електричних автомобілях на це доведеться витрачати енергію з батареї, а пробіг авто зможе різко знизитися.

Підсумовуючи вищесказане, можна дійти одного висновку – для міської агломерації чудово підійдуть машини з електричними двигунами, але якщо водіям періодично потрібно виїжджати до іншого міста, то краще використовувати класичні машини з бензиновими ДВЗ.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

ПОШИРИТИ
Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.