Стало відомо, який тип автомобіля обслуговувати найдешевше

0
876

Через проблеми з електроенергією в Україні та високими цінами на пальне все частіше виникає питання про те, які автомобілі обслуговувати дешевше: із ДВЗ, гібриди чи електрокари?

Щоб відповісти на нього, потрібно розібратися, скільки коштує їх обслуговування і які проблеми можуть виникнути в процесі експлуатації.

Чим відрізняються авто з ДВС, гібриди та електрокари

Звичні автомобілі оснащуються бензиновими та дизельними двигунами або ГБО. Власники вибирають відповідний тип палива виходячи зі своїх переваг. Наприклад, бензинові двигуни відрізняються своєю потужністю, але витрата палива значно вища порівняно з дизельними.

Гібриди

Гібриди, крім ДВЗ, оснащуються і електромоторами, що часто допомагає уникнути деяких недоліків бензинових чи дизельних двигунів. Наприклад, витрата палива стає меншою, при цьому потужність тільки збільшується. Усього виділяють три типи гібридних автомобілів:

  • Паралельні гібриди (наводяться в рух від ДВС або електромотора безпосередньо);
  • Гібриди з подовжувачем ходу (оснащуються ДВС і генератором, що виробляє додаткову енергію);
  • гібриди, що підключаються (акумулятори електродвигуна можна заряджати від зовнішніх джерел живлення).

Електрокари

Електрокари є екологічнішим типом автомобіля і не оснащуються ДВС. У рух колеса наводять лише електромотори, які живляться від акумуляторів.

Середня вартість

На авторинку є безліч пропозицій, які підійдуть до різних бюджетів. Щоб порівняти вартість авто з ДВС, гібридів та електрокарів, розглянемо найдешевші пропозиції на українських автомайданчиках.

Автомобілі з ДВЗ

Згідно з популярним порталом AutoRIA, однією з найдешевших моделей з ДВС в Україні є Chery Tiggo 2. Китайський кросовер коштуватиме в основному $12 тисяч. За ці гроші покупець отримає автомобіль із 1,5-літровим бензиновим двигуном на 106 к.с. Середня витрата палива у міському циклі становить близько 7,4 л на 100 км.

Середня вартість

На авторинку є безліч пропозицій, які підійдуть до різних бюджетів. Щоб порівняти вартість авто з ДВС, гібридів та електрокарів, розглянемо найдешевші пропозиції на українських автомайданчиках.

Одним із найдешевших нових автомобілів із дизельним двигуном в Україні є фургон Renault Express Van. У базовій комплектації Zen з 1,5-літровим двигуном на 95 л. він обійдеться в основному $15,5 тисяч. Середня витрата палива у міському циклі становить близько 6,9 л на 100 км.

Гібриди

Гібридні авто мають меншу витрату палива, ніж авто виключно з ДВЗ, але коштують дорожче. Однією із найдешевших моделей в Україні серед гібридів Suzuki Ignis. Компактний хетчбек немає можливості підзарядки АКБ від зовнішнього джерела живлення, а електромотор використовується як генератор ДВС.

Середня витрата палива у міському циклі становить лише приблизно 4,1 л на 100 км. Середня вартість моделі із двигуном 1,2 л – $15 тисяч.

Електрокари

Електрокари не оснащуються ДВС, тож їх власників мало турбують ціни на пальне. Тим не менш, таку економію компенсує вартість моделей з електродвигунами.

Одним із найдешевших електрокарів в Україні є китайський BYD E2. Хетчбек з електромотором на 95 л. та батареєю на 43,2 кВтг коштуватиме в основному $22 тисячі. Заявлений запас ходу складає 401 км.

Вартість експлуатації

Авто з ДВС

Двигун внутрішнього згоряння складається з безлічі запчастин. З витратних матеріалів слід виділити:

  • свічки запалювання;
  • Привідні ремені;
  • Фільтри;
  • моторне масло;
  • Охолоджувальну рідину;
  • Прокладки.

Згодом деталі зношуються навіть при найдбайливішій експлуатації автомобіля. Коли це потрібно, краще дізнатися в інструкції до кожної моделі.

У AutoOboz підрахували, що утримання автомобіля економ-класу в Україні в основному коштує трохи більше ніж 42 тисячі гривень щорічно. Обслуговування дорожчих моделей коштуватиме дорожче — від 47 тисяч грн щорічно.

Гібриди

Гібридні авто допоможуть заощадити на купівлі палива завдяки нижчій витраті. Незважаючи на це, їх ремонт коштує дорожче, оскільки, крім ДВС, оснащуються електромоторами.

На прикладі бензинової та гібридної версій Toyota Corolla порівняли вартість обслуговування цих двох типів автомобілів. З’ясувалося, що власники гібридів щороку заощаджують $578 на паливі. Щоб покрити різницю у ціні авто, потрібно майже чотири роки.

Електрокари

Відсутність ДВЗ може здатися неймовірно вигідним рішенням. Незважаючи на це обслуговування електрокарів все ж таки вимагає вкладень.

Дослідження We Predict показало, що середня вартість обслуговування електрокарів у перший рік на 132% вище, ніж у автомобілів із ДВС. За три роки витрати на експлуатацію все ж таки стануть на 31% менше, ніж у бензинових або дизельних автомобілів.

У електромобілів менше механічних частин, ніж у авто з ДВЗ. Однією із найдорожчих запчастин для ремонту є акумулятори.

Скільки буде коштувати 100 км шляху на кожному типі авто

За даними Мінфіну, середня вартість палива на українських АЗС продовжує поступово зростати. На щастя, дефіциту бензину та дизельного палива зараз немає.

Середні ціни на паливо в Україні:

  • бензин А-95 преміум – 52,39 грн за літр;
  • бензин А-95 – 51,62 грн за літр;
  • бензин А-92 – 51,30 грн за літр;
  • дизельне паливо – 55,03 грн за літр;
  • Автогаз – 29,52 грн за літр.

Щоб порівняти вартість проходження 100 км шляху на кожному типі авто, візьмемо, наприклад, витрату палива найдешевших нових авто в Україні: Chery Tiggo 2, Renault Express Van, Suzuki Ignis та BYD E2.

Авто з ДВЗ

Витрата бензину Chery Tiggo 2 у міському циклі становить 7,4 л на 100 км, тобто доведеться витратити на пальне 382 грн. Renault Express Van переважно витрачає 6,9 л дизельного палива в міському циклі. 100 км колії коштуватимуть 380 грн.

Гібриди

Suzuki Ignis переважно витрачає 4,1 л бензину в міському циклі. На 100 км шляху доведеться витратити на пальне 212 грн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!