Статті

Рух автомобілем в умовах сильного туману. Що треба знати про це?

Share

Нерідко автомобілістам доводиться справлятися із поганою видимістю. Особливо в сильному тумані, коли дорога перед Вами перетворюється на суцільну білу завісу. Як вчинити у такому разі, на жаль, знають не всі.

По-перше, включимо світло. Ближнє чи дальнє світло допоможе при поганій видимості вдень? Чи можна взагалі увімкнути “аварійку”, і це врятує ситуацію? Для початку треба розуміти, що габаритні вогні вдень за сильного туману не панацея. У цьому випадку машину, що наближається, просто не буде видно. У такій ситуації краще включити ближнє або дальнє світло і протитуманні фари, так Вас точно помітять здалеку.

У темний час доби і при тумані вмикати далеке світло теж не варто, оскільки воно лише посилить ситуацію. Туман при далекому світлі перетворюється на щільну білу масу і розглянути, що відбувається попереду, стає практично неможливим. При такій погодній обстановці цілком достатньо ближнього світла. Тільки пам’ятайте, що не варто опускати фари занадто низько. Якщо є можливість, то рекомендується встановити на автомобіль задній протитуманний ліхтар, тому що при русі в подібних погодних умовах попереду машина, що йде, часто буває не видно.

Не забувайте також, що рух у темний і світлий час доби – це не те саме, і має відрізнятися. Вдень краще притискатися до узбіччя, тоді як уночі безпечніше триматиметься ближче до центру дороги.

Пов’язано це з тим, що у темряві Ви заздалегідь можете побачити наближення зустрічного автомобіля по світлу фар і у разі будь-якої непередбаченої ситуації безпечно піти убік, не з’їхавши з траси. Вдень у тумані світло фар автомобіля, що наближається, буде практично не помітне, тому краще заздалегідь запобігти ризику можливого зіткнення і триматися ближче до краю дороги.

Часто у темний час доби автомобілісти намагаються рухатися вздовж бічної лінії розмітки. При цьому кут огляду знижується до мінімуму і стає дуже важко їхати навіть на невеликій швидкості. Правильним рішенням буде рух не вздовж розмітки, а за напрямком центральної лінії. У цьому випадку кут огляду збільшується, що уможливлює рух по темній трасі в туман з більшою швидкістю. При цьому залишає можливість швидкої реакції на дорожню обстановку, що постійно змінюється. Таким чином можна досягати пристойних швидкостей, використовуючи цей спосіб, але все-таки не варто забувати про безпеку: свою та інших учасників дорожнього руху.

Звертайте увагу на те, як Ви сидите. Іноді, намагаючись розглянути хоч що-небудь у тумані, що згущується, водії пригинаються до керма, і практично втикаються носом в лобове скло. Навряд чи такі заходи покращать Вашу видимість. А ось нашкодити можуть, оскільки перебуваючи в подібній позі, досить важко вчасно і правильно відреагувати на будь-яку екстремальну ситуацію на дорозі. Ваша поза – основа безпеки під час руху на трасі.

При необхідності здійснити обгін в умовах поганої видимості, то не забувайте про допоміжні заходи. У нічний час доби Вас і так позначить світло фар, а ось днем ​​варто попередити автомобіль, що йде сигналом, світлом фар і заздалегідь включеним сигналом повороту. При початку перебудови на зустрічну смугу, увімкніть “аварійку” і, у разі потреби, блимайте далеким світлом протягом усього маневру. Таким чином, Ви зможете попередити інших водіїв про свою присутність на зустрічній смузі.

Та й найголовніше: читайте знаки. Вони таки не просто так на дорозі поставлені. І в хорошу погоду варто звертати на них увагу, а вже у темряві й поготів. Знаки розкажуть Вам про всі нюанси, невидимі в тумані дороги.

Зупинка на трасі за таких умов зовсім небажана. Якщо без неї все ж таки не обійтися, то найкращим рішенням буде пошук окремого з’їзду або, на крайній край, ширшого узбіччя. Не варто сподіватися лише на миготіння аварійного сигналу при зупинці на дорозі. А ось увімкнені фари можуть врятувати Вам життя.

Пам’ятайте, що їзда в умовах густого туману та поганої видимості несе підвищену небезпеку. Бережіть себе і не ризикуйте марно!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: Поради

Останні записи

Фахівці назвали прості способи як правильно перевірети автомобіль

Відомий американський Автомеханік Скотті Кілмер закликав водія постійно стежити за технічним станом автомобіля. Серед іншого,…

19.05.2024

У продажу з’явився суперкар Ferrari у стилі McDonald’s

Ferrari 296 GTB став першим дорожнім суперкаром італійської марки з двигуном V6, оскільки раніше аналогічний…

19.05.2024

Mitsubishi намекнула на новое поколение внедорожника Pajero Sport

Два тижні тому компанія Mitsubishi показала, як зміниться її позашляховик Pajero Sport (на деяких ринках…

19.05.2024

Рестайлінг Sportage: як зміниться найпопулярніший кросовер Kia з оновленням

Sportage залишається найпопулярнішою моделлю у SUV-лінійці південнокорейського автовиробника Kia. Автомобіль, який пережив зміну поколінь у…

19.05.2024

Ford Mustang може стати седаном

Культовий американський понікар Ford Mustang може стати седаном. Відсвяткував у 2024 році свій черговий ювілей…

19.05.2024

Chevrolet Corvette із пробігом всього 53 км забули у сараї на 42 роки

Рідкісні знахідки так званих «капсул часу» привертають чимало уваги з боку користувачів інтернету, особливо коли…

19.05.2024