Рух автомобілем в умовах сильного туману. Що треба знати про це?

0
648

Нерідко автомобілістам доводиться справлятися із поганою видимістю. Особливо в сильному тумані, коли дорога перед Вами перетворюється на суцільну білу завісу. Як вчинити у такому разі, на жаль, знають не всі.

По-перше, включимо світло. Ближнє чи дальнє світло допоможе при поганій видимості вдень? Чи можна взагалі увімкнути “аварійку”, і це врятує ситуацію? Для початку треба розуміти, що габаритні вогні вдень за сильного туману не панацея. У цьому випадку машину, що наближається, просто не буде видно. У такій ситуації краще включити ближнє або дальнє світло і протитуманні фари, так Вас точно помітять здалеку.

У темний час доби і при тумані вмикати далеке світло теж не варто, оскільки воно лише посилить ситуацію. Туман при далекому світлі перетворюється на щільну білу масу і розглянути, що відбувається попереду, стає практично неможливим. При такій погодній обстановці цілком достатньо ближнього світла. Тільки пам’ятайте, що не варто опускати фари занадто низько. Якщо є можливість, то рекомендується встановити на автомобіль задній протитуманний ліхтар, тому що при русі в подібних погодних умовах попереду машина, що йде, часто буває не видно.

Не забувайте також, що рух у темний і світлий час доби – це не те саме, і має відрізнятися. Вдень краще притискатися до узбіччя, тоді як уночі безпечніше триматиметься ближче до центру дороги.

Пов’язано це з тим, що у темряві Ви заздалегідь можете побачити наближення зустрічного автомобіля по світлу фар і у разі будь-якої непередбаченої ситуації безпечно піти убік, не з’їхавши з траси. Вдень у тумані світло фар автомобіля, що наближається, буде практично не помітне, тому краще заздалегідь запобігти ризику можливого зіткнення і триматися ближче до краю дороги.

Часто у темний час доби автомобілісти намагаються рухатися вздовж бічної лінії розмітки. При цьому кут огляду знижується до мінімуму і стає дуже важко їхати навіть на невеликій швидкості. Правильним рішенням буде рух не вздовж розмітки, а за напрямком центральної лінії. У цьому випадку кут огляду збільшується, що уможливлює рух по темній трасі в туман з більшою швидкістю. При цьому залишає можливість швидкої реакції на дорожню обстановку, що постійно змінюється. Таким чином можна досягати пристойних швидкостей, використовуючи цей спосіб, але все-таки не варто забувати про безпеку: свою та інших учасників дорожнього руху.

Звертайте увагу на те, як Ви сидите. Іноді, намагаючись розглянути хоч що-небудь у тумані, що згущується, водії пригинаються до керма, і практично втикаються носом в лобове скло. Навряд чи такі заходи покращать Вашу видимість. А ось нашкодити можуть, оскільки перебуваючи в подібній позі, досить важко вчасно і правильно відреагувати на будь-яку екстремальну ситуацію на дорозі. Ваша поза – основа безпеки під час руху на трасі.

При необхідності здійснити обгін в умовах поганої видимості, то не забувайте про допоміжні заходи. У нічний час доби Вас і так позначить світло фар, а ось днем ​​варто попередити автомобіль, що йде сигналом, світлом фар і заздалегідь включеним сигналом повороту. При початку перебудови на зустрічну смугу, увімкніть “аварійку” і, у разі потреби, блимайте далеким світлом протягом усього маневру. Таким чином, Ви зможете попередити інших водіїв про свою присутність на зустрічній смузі.

Та й найголовніше: читайте знаки. Вони таки не просто так на дорозі поставлені. І в хорошу погоду варто звертати на них увагу, а вже у темряві й поготів. Знаки розкажуть Вам про всі нюанси, невидимі в тумані дороги.

Зупинка на трасі за таких умов зовсім небажана. Якщо без неї все ж таки не обійтися, то найкращим рішенням буде пошук окремого з’їзду або, на крайній край, ширшого узбіччя. Не варто сподіватися лише на миготіння аварійного сигналу при зупинці на дорозі. А ось увімкнені фари можуть врятувати Вам життя.

Пам’ятайте, що їзда в умовах густого туману та поганої видимості несе підвищену небезпеку. Бережіть себе і не ризикуйте марно!

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!