Статті

Які системи безпеки в автомобілі не працюють у погану погоду

Share

Сучасний автомобіль оснащений розумною електронікою, яка стежить за безліччю моментів: дотримання розмітки, зближення з іншим транспортом, потрібна траєкторія руху. Водій звикає, що частина завдань під час руху бере на себе техніка та розслабляється.

Однак у сніг та дощ деякі системи перестають працювати, тому автовласникам доводиться покладатися лише на свої навички. Американська автомобільна асоціація провела низку експериментів , які довели це.

Наприклад, для випробування роботи систем автоматичного екстреного гальмування (АЕВА) перед автомобілем ставили надувну перешкоду, що імітує іншу машину. На ній були нанесені знаки та світловідбиваючі елементи. У сонячну погоду система спрацьовувала грамотно: кількість торкань перешкоди сягала лише 17 відсотків. У дощ кількість помилок становила 33 відсотки.

Ще гірше у негоду працює система утримання у смузі (ALKA). Автоматика вимикалася без попередження. Під час випробувань у дощ та сніг у 69 відсотках випадків машина перетинала лінію розмітки та йшла на сусідню смугу.

Проблема в тому, що подібна електроніка покладається на радари та камери. Деякі автомобілі мають лазерні пристрої, що визначають відстані. Але всі вони дуже залежать від погодних умов.

Дуже метеочутливі адаптивний круїз-контроль, система попередження про небезпечне зближення. Коли йде сніг чи дощ, радіохвилі починають відбиватися не лише від фактичних перешкод, а й від крапель чи пластівців снігу. Помічники – “автопілоти” теж починають збоїти, приймаючи перешкоди за туман або відбиття світла.

Електронний блок керування починає видавати помилки. Якщо водій покладеться на техніку в таку погоду, то може статися ДТП. Тому там, де клімат часто підкидає неприємні погодні явища, автовласникам слід завжди бути напоготові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку в Китаї

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку у Китаї. На Пекінському автосалоні показали передсерійний позашляховик…

02.05.2024

Французькі журналісти похвалили новий гібридний Dacia Duster

Видання Automobile Magazine поділилося підсумками тест-драйву потенційного бестселера Dacia. До рук колег потрапив гібридний варіант…

02.05.2024

Ford розробляє недорогу модель замість Fiesta: що відомо про цю машину

Виробництво Ford Fiesta завершено. Fiesta - найдешевша модель американської компанії на світовому ринку. Однак її…

02.05.2024

Штрафи і навіть тюремний термін: Українців попередили про проблеми з водійськими правами

Міністерство внутрішніх справ України закликає громадян не купувати підроблені водійські посвідчення та нагадує про наслідки…

02.05.2024

Які авто купують українці: названо лідерів квітня

У квітні українці зареєстрували понад 5,7 тисячі нових легкових авто. У лідерах Toyota, Renault і Volkswagen.…

01.05.2024

Експерт розповів, коли ввімкнення круїз-контролю небезпечне для водія

Сучасні автомобілі оснащуються безліччю корисних опцій, що спрощують водіння і роблять його більш комфортним. Директор…

01.05.2024