Що робити, якщо викрали автомобіль

0
176

На жаль, жоден автовласник не може бути впевнений в тому, що його транспортний засіб ніколи не поженуть. Щодня відбувається величезна кількість розкрадань транспортних засобів. Тому так важливо знати, що і як робити в подібних випадках.

Головне не піддаватися паніці. Звичайно, мало приємного виявити пропажу улюбленого автомобіля. Але важливо розуміти, що від дій власника залежить дуже багато чого при здійсненні пошуку зниклого рухомого майна.

Куди слід звертатися при викраденні? 

Крадіжка – це злочин. Тому потрібно звернутися в поліцію з відповідною заявою. Саме правоохоронні органи будуть займатися пошуком зниклої машини.

Якщо машина застрахована по системі КАСКО, слід звернутися і в страхову компанію. Однак в першу чергу важливо звернутися саме в поліцію і зафіксувати факт розкрадання. Це можна зробити спочатку по телефону, повідомивши «прикмети» автомобіля – модель, марку, реєстраційний знак та інше. Наряд поліції виїде на місце події і проведе огляд, а також опитає свідків і вивчить записи з камер відеоспостереження, якщо такі є.

Після того, як співробітники поліції обстежують місце події, слід відправитися в відділення і подати заяву. Тільки потім можна звертатися в страхову компанію, де буде зафіксовано факт викрадення страховиком. Чи буде виплачена компенсація, залежить від багатьох факторів, в тому числі від змісту страхового поліса.

Чи знайдуть вкрадене авто? 

Багато в чому це залежить від того, яку мету переслідували зловмисники. Якщо машину «замовили», шансів знайти її набагато менше ніж в разі, коли авто взяли «просто покататися».

Невеликий шанс повернути пропажу, якщо машину викрали для розбору на запчастини. У цьому випадку її заганяють в будь-якої бокс і дуже швидко розбирають. Якщо автомобіль хочуть перепродати, його швидко вивозять з країни, що теж ускладнює пошуки.

Крім самого заяви, для початку розслідування у вашій справі обов’язково потрібно пред’явити певний пакет документів. Вони потрібні з метою підтвердити факт наявності у вас прав на володіння зазначеним в заяві транспортним засобом. Плюс за допомогою документів вдасться максимально точно описати автомобіль з усіма його характеристиками, реєстраційним знаком, кузовними номерами та ін.

Звичайно, доведеться обов’язково спілкуватися із співробітниками поліції. Не потрібно сприймати це як допит і переживати з цього приводу. Треба чітко і ясно викладати думки, відповідаючи саме на поставлені питання.

Якщо поліція пропонує вам віддати документи на автомобіль і запасні ключі, обов’язково просите розписку. Так ви зможете без проблем отримати їх назад.
Чим більше документів і інформації ви надасте правоохоронним органам, тим вище шанс отримати улюблену «ластівку» назад. Однак ніхто не дасть гарантій на те, що машина буде знайдена. Тим не менш, це не привід сидіти склавши руки. Важливо зробити все можливе.

На жаль, такі справи поліція часто затягує і не поспішає розслідувати. Звичайно, так бути не повинно. Саме тому важливо час від часу нагадувати про себе. Краще робити це письмово. А ось на емоціях забирати заяву точно не варто. Навіть якщо поліція стверджує, що знайти автомобіль не вийде і для поліпшення статистики просить відкликати своє звернення. Однак завжди є хоча б мізерний шанс, що знайдуть якщо не автомобіль, то хоча б людину, яка її викрав.

Звичайно, краще ніколи не потрапляти в такі ситуації. Тому важливо подбати про безпеку свого транспортного засобу. Адже як показує статистика, в 90% випадків саме власники в тій чи іншій мірі винні в тому, що автомобіль вийшло викрасти. У будь-якому випадку, якщо така неприємність все ж сталася, не можна здаватися. І важливо пам’ятати, що шанс повернути свій транспортний засіб, нехай і мізерний, є завжди.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!