Експерти назвали п’ять причин, чому двигун вмирає раніше терміну

Час читання: 2 хв.
0

Перш за все експерти відзначили, що силовому агрегату сильно шкодить масляне голодування, яке найчастіше є наслідком банальної забудькуватості і халатності автовласника. Деякі автолюбителі можуть дуже рідко заглядати під капот для перевірки рівня масла або ж не звертають увагу на відповідний індикатор на приладовій панелі. Без мастила двигун починає працювати під навантаженням і може заклинити.

Ще одна часта причина масляного голодування – неакуратна їзда по «пересічній». Причина може критися в пробитому картері двигуна або поломки його вентиляційної системи, а також пошкоджені трубки подачі масла можуть викликати підтікання мастила аж до повного осушення. В такому випадку масляний насос починає працювати неефективно, а масляні канали забиваються.

Неправильно підібране або підроблене масло також здатні завдати шкоди силовому агрегату. Використання занадто густого масла в мінусові температури або занадто рідкого в екстремальних (гарячих) умовах, можуть нашкодити двигуну. Крім того, варто пам’ятати, що не можна заливати масло для дизельних моторів в двигуни бензинових машин і навпаки. Справа в тому, що у дизельних масел присадки володіють більшою мірою миючими характеристиками.

Неякісне пальне може вивести з ладу двигун. Слід заливати тільки те паливо, яке рекомендовано автовиробником, адже пальне з низьким октановим числом призводить до сильної детонації, а також може стати причиною перегріву мотора. Якщо ж ви заправилися контрафактним пальним з великим вмістом свинцю, метанолу, нафталіну або ацетону, можливі збої в роботі паливної системи, засмічення фільтрів і форсунок.

Поломка системи охолодження зачату призводить до перегріву двигуна. Також вкрай небезпечним є момент, коли антифриз починає потрапляти в моторне масло, що часто є наслідком виходу з ладу прокладки головки блоку циліндрів (ГБЦ), пошкодження площині ГБЦ і теплообмінника. Антифриз здатний порушити процес змащування рухомих елементів двигуна, що може спричинити масляне голодування.

Частою причиною поломки двигуна є його несвоєчасне обслуговування. При обриві ременя ГРМ відбувається неузгодженість розподільного і колінчастого валів може привести до того, що поршні вдарять по відкритим клапанам, буквально руйнуючи все навколо. З поточних сальників на ремінь може потрапляти масло, що сильно скорочує термін служби ременя. На ланцюгових двигунах з часом ланцюг починає розтягуватися, через що з часом вона може «перескочити» на зубах шестерень. В кінцевому підсумку це призводить до пошкодження клапанів, поршнів, распредвала і інших компонентів двигуна.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!