Безпечна їзда в зимовий період – що потрібно знати

0
330

Прихід зими – це завжди температурні коливання, снігопади і ожеледь на дорогах. Поїздка на автомобілі в цей суворий період стає небезпечним, можуть виникнути проблеми. Уникнути їх можливо, дотримуючись ряд правил.

Правила безпеки на зимових дорогах

По-перше, паркувати автомобіль на ділянці, попередньо очищений від снігу. Рекомендується переконатися у відсутності поруч крижаних спусків.

По-друге, при запуску двигуна, транспортний засіб слід прогрівати протягом декількох хвилин. Не зробивши це, то через відсутність гарячого повітря, скло автомобіля запотіють. Потребує прогрівання і масло в коробці, і ходова частина в цілому. Починати рух потрібно на маленькій швидкості, цього буде достатньо для прогріву. Особливо, це стосується автомобілів з автоматичною коробкою передач. Початок руху на великій швидкості може привести до поломки.

По-третє, не рідкість ситуації, коли до дисків примерзають гальмівні колодки і автомобіль просто не може рушити з місця. Такого випадку можна уникнути, не ставити на ніч машину на ручне гальмо. Вибратися з крижаного захоплення допомагає розгойдування – чергування задньої і передньої передачі, плавне натискання педалі газу. Якщо виїхати враскачку не виходить, то допоможе тільки підкоп лопатою буксує колеса. У разі осідання автомобіля на днище, доведеться відкопувати до появи просвіту. Домкрат теж стане в нагоді, їм можна підняти провідні колеса і розкопати під ними невеликі колії.

По-четверте, безпеку зимової поїздки безпосередньо залежить від стилю водіння. Дотримання правил дорожнього руху, їзда без перевищення швидкісного режиму, без зайвих маневрів і перестроювань зводить практично до мінімуму ризик виникнення аварійної ситуації на дорогах. Досвідчені водії рекомендують при наближенні до перехрестя, пішохідного переходу, світлофора заздалегідь відпускати педаль газу, тоді машина за інерцією доїде до місця зупинки. У поворот слід вкочується плавно і обережно, перед ним відпустити газ, а натиснути знову тільки після входу туди.

По-п’яте, в зимові хуртовинні дні полегшують керування транспортним засобом протитуманні фари. Сніг, завірюха, заметіль обмежують видимість на трасі, але включені передні протитуманні фари допомагають не втратити контроль над дорогою і автомобілем. Додатково можна включити аварійні вогні, їх мерехтіння буде помітно при сильному снігопаді або густому тумані.

По-шосте, у випадках зупинки на трасі через аварію або несправності автомобіля, слід включати габаритні вогні і аварійний сигнал, виставляти знак аварійної зупинки на відстані п’ятдесяти метрів від машини, тим самим убезпечивши себе і пасажирів.
Суворі зимові погодні умови: сніг, туман, ожеледь, заметіль завжди провокують збільшення кількості дорожніх аварій. Дотримання всіх рекомендацій і правил поведінки на дорогах мінімізує ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод, дозволяє зберегти життя і здоров’я не тільки водіям та пасажирам, а й пішоходам.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!