За якої температури літні шини «дубіють» і стають небезпечними

Час читання: < 1 хв.
0
За якої температури літні шини «дубіють» і стають небезпечними

З настанням холодів багато водіїв не поспішають замінити літні шини на зимові, вважаючи, що літня гума забезпечує кращу керованість. Однак із зниженням температури зчіпні властивості літніх шин значно погіршуються, що може призвести до небезпечних ситуацій на дорозі.

Детальніше про температуру шин

Виробники шин рекомендують міняти літню гуму на зимову при температурі нижче +7°C . Це умовне значення, і шини можуть нормально працювати навіть за нижчих температур. Однак важливо пам’ятати, що при різкому похолоданні зчеплення літніх шин із дорогою суттєво падає.

Літні шини стають жорсткішими («дубіють») на холоді, що впливає на керованість. Згідно з тестами навіть за +1-2°C літні шини продовжують показувати хороші результати на сухому асфальті, оскільки нагріваються від тертя під час руху. Однак їх ефективність помітно знижується на мокрій або зледенілій дорозі.

Реклама

При температурах нижче за нуль літні шини стають менш ефективними, особливо на льоду або снігу . Через склад гуми та відсутність спеціального протектора, вони не можуть забезпечувати хороше зчеплення. Зимові шини, навпаки, мають м’яку гумову суміш і безліч ламелей, що дозволяє краще утримувати автомобіль на зледенілій поверхні.

Таким чином, на літніх шинах можна безпечно їздити лише до нуля на сухій дорозі. При перших заморозках, мокрому снігопаді чи ожеледиці літні шини стають дуже небезпечними. Краще заздалегідь підготувати автомобіль та перейти на зимову гуму, щоб уникнути ризику втрати керованості.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!