Експерти розкрили головні проблеми втоплених автомобілів

0
298

Повені через повінь навесні 2024 року завдали сильних збитків майну громадян у постраждалих регіонах. Підйом рівня води спричинив затоплення не тільки житлових будинків та іншої нерухомості, а й численних транспортних засобів. В результаті з’явилося багато так званих автоутопленців – автомобілів, які постраждали від води.

В цілому термін «автомобіль-утопленник» відноситься до транспорту, який потрапив повністю або частково під воду внаслідок повені або інших стихійних лих. Крім того, опинитися у воді машина могла в результаті аварії, безглуздої випадковості або недбалості водія, який заїхав у водойму або навіть глибоку калюжу, через що вода затопила авто вище за рівень підлоги.

Автоутопленник найчастіше отримує серйозні пошкодження та низку прихованих проблем, які можуть призвести до серйозних наслідків для його майбутнього власника – по суті машина стає бомбою сповільненої дії.

Чи можна відновити автомобіль-утопленник

Можна відновити машини з будь-якими пошкодженнями. Питання лише у доцільності ремонту, який може бути довгим та дорогим. Одна річ, коли авто опинилося у воді до середини колеса, а інше – коли його затопило у вікна або навіть повністю. 

Крім того, значення мають такі фактори, як склад води (прісна, солона, дощова), стан мотора в момент затоплення (працював або був вимкнений), проведений під водою час, умови вилучення з води і т. д. Тобто нанесений машині шкода залежить від масштабів затоплення та її обставин.

Купувати автоутопленників та займатися їх відновленням небезпечно з того погляду, що не завжди можна з’ясувати справжні обставини події. Продавець може збрехати або спотворити інформацію про затоплення, підробити фото та вказати неправдиву «ватерлінію». Навіть якщо покупцеві автомобіля вдасться з’ясувати всі деталі затоплення, то не завжди можна точно визначити масштаб завданих збитків. Саме тому мати справу з автоутопленником небезпечно.

Якщо ви вирішите зайнятися ремонтом автомобіля-утопленника, то важливо провести ретельну оцінку збитків, щоб визначити ступінь пошкоджень та необхідні роботи з відновлення, які можуть вимагати значних зусиль та ресурсів. Тому перед прийняттям рішення зверніться до фахівців, проведіть оцінку поломок та зважте плюси та мінуси цього процесу.

ТОП-10 пошкоджень втопленого автомобіля

Серед найчастіших, які спричиняють серйозні проблеми, виділимо наступну десятку.

  1. Корозія та окиснення електричних компонентів: поганий контакт, коротке замикання, поломка різних електронних систем.
  2. Проблеми з електронікою: пошкодження блоків керування, комп’ютерних систем, навігації та мультимедіа.
  3. Електричні поломки: пошкодження проводки, електричних блоків та датчиків, корозія роз’ємів та контактів.
  4. Пошкодження рами та кузова: деформації, іржа, втрата міцності металевих елементів під впливом води.
  5. Пошкодження інтер’єру: забруднення та пошкодження салону, оббивки та панелей.
  6. Пошкодження двигуна: попадання води в циліндри, пошкодження поршнів та шатунів, корозія внутрішніх деталей.
  7. Пошкодження трансмісії: вода може проникнути в коробку передач, викликати корозію та пошкодження важливих механізмів.
  8. Пошкодження гальмівної системи: корозія гальмівних дисків, вихлопних труб, проблеми з гальмівними колодками.
  9. Проблеми з охолодженням та кондиціюванням: пошкодження радіаторів, вентиляторів, кондиціонерів під впливом води.
  10. Осілі амортизатори та підвіска: вода може пошкодити елементи підвіски, викликати корозію та втрату функціональності.

Як розпізнати втоплений автомобіль

Купуючи автомобіль з пробігом, можна безпосередньо запитати у продавця, чи машина не була втоплена. Крім того, зверніть увагу, з якого регіону і чи не було в цій місцевості повеней останнім часом. Причому це стосується не тільки українських регіонів, а й зарубіжжя: часто перекупники дешево купують іномарки в країнах, де сталося велике стихійне лихо, і продають їх в Україні. 

Розпізнати «утопленника» можна за кількома ознаками.

  1. Неприємний запах у салоні, викликаний пліснявою чи гниллю.
  2. Ушкодження у салоні як корозії металевих деталей, окислення електричних компонентів, несправне електроустаткування тощо.
  3. Очевидні сліди затоплення у вигляді піску, бруду чи іржі у різних ділянках авто.

Крім іржі однією з найбільш очевидних ознак потонулої машини є неприємний запах і присутність грибка. Якщо автомобіль опинився під водою, то постраждають усі вбираючі матеріали, сидіння, обшивка, шумоізоляція та інші компоненти, що поглинають вологу.

Авто з запахом цвілі краще не купувати, оскільки навіть дорога ретельна хімчистка може усунути його лише тимчасово, і через деякий час цвіль знову дасть про себе знати. 

Якщо в машині несправне електроустаткування, це також свідчить про можливе затоплення. Багато датчиків, плати та системи негерметичні, оскільки не розраховані на роботу в умовах підвищеної вологості. 

Наприклад, у автоутопленників можуть повністю відмовити або заглючити системи мультимедіа, ESP, ABS, а також підігріви стекол та сидінь. Якщо у машини подібні несправності, то велика ймовірність, що вона тонула. Купувати таке авто можна лише на свій страх та ризик.

У якому разі покупка автомобіля, що потонув, виправдана

Придбання автомобіля-утопленника в особисте користування може бути виправдане лише у випадку, якщо покупець є досвідченим автомеханіком та розуміє всі супутні ризики. Потрібно бути готовим до того, що відновлення може вимагати значних витрат на ремонт електроніки, корозії та інших пошкоджень.

Якщо людина не має досвіду в ремонті машин, то придбання автомобіля-утопленика може стати фінансовою і технічною пасткою. Найчастіше вартість відновлення перевищує ринкову ціну. Тому якщо ви не професійний автомеханік, краще уникати покупки.

Часто втоплені машини купують перекупники для подальшого перепродажу запчастин. Іноді недобросовісні продавці трохи відновлюють такі авто, усуваючи лише видимі дефекти від води, а потім реалізують їх у вигляді цілком надійних автомобілів, без ДТП і затоплень.

Наприклад, досить вигідно купувати за запчастинами автоутопленників у Китаї – ті ж електрокари Zeekr можна придбати дуже дешево, розібрати та отримати непоганий прибуток в Україні. Тим більше, що розмитнювати запчастини дешевше ніж цілий автомобіль. 

Які небезпеки приховує електромобіль, що опинився під водою

Напевно, деякі люди представляють картину з іскрами та електричними розрядами, що вражають водія, якщо йдеться про електромобілі, що опинилися під водою. Насправді це лише плід уяви, а ризик отримати удар електрострумом мінімальний – це стосується і водія електрокара, і людей, що знаходяться у воді неподалік місця затоплення.

Справа в тому, що всі контакти електромобіля та відсік для акумулятора розробляються на заводі водонепроникними. Електричні машини створюються максимально захищеними від дії води, оскільки інженери враховують можливі ризики, пов’язані з експлуатацією електрокарів. 

Наприклад, важливі електричні з’єднання та роз’єми захищаються спеціальними ущільненнями та прокладками для запобігання попаданню води, а електричні компоненти додатково ізолюються для мінімізації ризику короткого замикання.

У будь-якому випадку їздити глибокими калюжами з водою до скла, а тим більше плавати у водоймах на електромобілях не варто, хоча деякі моделі здатні долати «велику воду» – в інтернеті повно таких роликів. Контакт автомобіля з водою ні до чого хорошого не приведе.

Якщо вода досягне рівня компонентів електричної системи електрокара (акумулятора, електроніки, електродвигуна), це може призвести до поломки основних систем і викликати критичне пошкодження машини.

Будь-який транспортний засіб (на електротязі або рідкому паливі) поводитиметься передбачувано тільки в умовах, для яких воно створювалося. Враховуйте це, коли захочете проїхати бездоріжжям або затопленою місцевістю на своїй машині.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!