Нова автоцивілка в Україні з 1 січня: що потрібно знати водіям

Час читання: < 1 хв.
0
Нова автоцивілка в Україні з 1 січня: що потрібно знати водіям

Автострахування в Україні готується до значних змін, які набудуть чинності з 1 січня 2025 року. Згідно з роз’ясненням директора Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергія Савчука, на ринку автострахування впроваджуються ключові зміни, що стосуються як способів виплати компенсацій, так і умов вирішення страхових випадків.

Однією з основних новацій є скасування коефіцієнта зносу та введення принципу відновлення автомобілів після дорожньо-транспортних пригод. Це означає, що страхове відшкодування повинне забезпечувати повне відновлення авто до стану, як було до події.

Згідно з новим законодавством, власники автомобілів тепер можуть безпосередньо звертатися за вирішенням страхових питань до страхової компанії, в якій укладений поліс.

Також зменшується максимальний строк для вирішення страхових виплат з 90 до 60 днів, що сприятиме швидшому розгляду страхових випадків.

З 2025 року також змінюються максимальні суми страхового відшкодування: до 500 000 грн у разі шкоди життю та здоров’ю людини та до 250 000 грн у разі матеріальних збитків.

Іншою важливою новацією стає впровадження принципу справедливої ціни при визначенні тарифів на послуги страхування, що враховує особисту історію страхувальника.

Крім цього, скасовується обов’язкове обмеження максимального страхового відшкодування по європротоколу, що робить систему більш гнучкою та адаптованою до потреб сучасного ринку страхування.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!