Новини

Чим загрожує їзда без посвідчення водія або без відповідної категорії

Share

Донедавна водіння будь-яким транспортним засобом без отримання посвідчення водія чи без відповідної категорії передбачало накладення штрафу в розмірі 425 грн. (ч.2 ст.126 КУпАП). Таке мізерне покарання не лякало водіїв, які такого посвідчення навіть не отримували, але мали бажання «покататись».

Особливо це були молоді водії, які вже навчились їздити, але посвідчення водія ще не отримали. Також були водії з категорією для легкових автомобілів, які вирішили поїздити на мотоциклі чи скутері. Або ж мали право керування вантажівкою, проте керували вантажівкою з причепом.

Водночас законом №1231-IX відповідальність за керування без посвідчення водія чи відповідної категорії суттєво збільшили. З урахуванням внесених змін, на сьогодні за таку їзду передбачено накладення штрафу в розмірі 3400 грн.

Більше того, цим законом додано до статті 126 КУпАП нову частину – повторне аналогічне порушення передбачає накладення штрафу у збільшеному розмірі – 40800 грн. з одночасним позбавленням права керування на строк від 5 до 7 років (ч.5 ст.126 КУпАП).

При цьому, своєчасне оскарження протягом 10 днів постанови по першому порушенню зупиняє її дію до кінцевого вирішення справи в суді. У такому випадку інспектор не має права винести постанову за повторне порушення на підставі ч.5 ст.126 КУпАП.

Якщо ж перша постанова не оскаржена в суді, то у разі повторного керування без посвідчення водія чи відповідної категорії, до водія може бути застосовано збільшений штраф в розмірі 40800 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Компанія Ford готує розширення лінійки Mustang

Ford розглядає можливість розширення лінійки Mustang після успішного запуску електрокросовера Mach-E під цим брендом. У…

18.05.2024

Названо найнадійніший гібридний кросовер, який можна купити у 2024 році

Незважаючи на весь скепсис з боку окремих експертів, гібридні технології продовжують розвиватися безпрецедентними темпами, а…

18.05.2024

Toyota, Nissan та Honda об’єднують зусилля для створення нового покоління автомобілів

Японія та японські виробники автомобілів продовжують робити нові кроки, щоб випередити своїх конкурентів. За повідомленнями,…

17.05.2024

Tesla Cybertruck зіткнувся із серйозною проблемою корозії

Кібервантажівка — це щонайменше спірний автомобіль. Але більшість фанатів Tesla, здається, прийняли його з ентузіазмом.…

17.05.2024

Новий Renault 5 б’є рекорди за попередніми замовленнями ще до старту продажів

Новий Renault 5 збирає рекордну кількість попередніх замовлень, незважаючи на відсутність оголошених цін та дати…

17.05.2024

На фото показали новий кросовер BMW X3

Німецький кросовер BMW X3 2025 зараз проходить етап дорожніх випробувань. Його вже неодноразово помічали під…

17.05.2024