Оптимістичний прогноз: експерти розповіли, скільки коштуватиме в Україні пальне найближчими тижнями

0
440

Повернення довоєнних податків на паливо вдарило по кишені водіїв. Мережі АЗС почали збільшувати ціни. Чи зупиняться вони нарешті, а головне – на якій позначці? Експерти кажуть, що 60 грн за літр, як про це зараз багато говорять, не буде.

Директор консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн розповів виданню Today, яка ціна на його думку буде реальною.

Повернення довоєнних податків на паливо вдарило по кишені водіїв. Мережі АЗС почали збільшувати ціни. Чи зупиняться вони нарешті, а головне – на якій позначці? Експерти кажуть, що 60 грн за літр, як про це зараз багато говорять, не буде.

Директор консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн розповів виданню Today, яка ціна на його думку буде реальною.

“Паливо не дорожчатиме постійно і точно не досягне 60 гривень за літр. У найближчі два тижні бензин і дизельне паливо подорожчають ще на 3-5 гривень. Але навряд чи більше”, сказав він.

Сергій Куюн нагадав, що після введення з 1 липня 2023 року довоєнних податків на паливо бензин А-95 подорожчав у середньому на 3,01 грн за літр, дизельне паливо – на 3,45 грн за літр, а автогаз – на 1,47 грн за літр. Це подорожчання пов’язане з ПДВ, який потрібно платити одразу під час продажу.

“У другій половині липня 2023 року подорожчання бензину та дизельного палива буде пов’язане із запровадженням довоєнних акцизів. Наразі мережі АЗС продають паливо, яке вони купили у травні та червні ще за старими ставками акцизу. Це паливо скоро закінчиться, і у продажу з’явиться паливо, ввезене в Україну за новими, підвищеними акцизами”, – пояснив експерт.

Ціни на пальне 12 липня

Середня вартість бензину А-95 наразі становить 47,92 грн/літр, дизельного палива – 46,88 грн/літр, а автогазу – 23,39 грн/літр. Найдешевше бензин А-95 зараз коштує у Закарпатській області – у середньому 47,17 гривень за літр.

Дизельне паливо найдешевше також у Закарпатській області – у середньому 45,80 грн за літр. Що ж до палива для автомобілів з ГБО, то воно найдешевше у Вінницькій області – у середньому 22,98 грн/літр.

Наразі акциз на бензин становить 213 євро за 1000 літрів, на дизельне паливо – 139,5 євро за 1000 літрів, а на автогаз – 52 євро за 100 літрів.

Нагадаємо, у 2023 році акцизи на паливо не підвищуватимуть, а ось у наступні роки це, мабуть, відбудеться.  Очікується, що за директивами Євросоюзу до 2028 року акциз на бензин та дизельне паливо в нашій країні має перевищити 300 євро за 1000 літрів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!