Що буде з цінами на пальне у липні: вартість може зрости на 10 грн

0
284

Є ймовірність, що з 1 липня українці отримають повернення ПДВ у розмірі 20% та довоєнні акцизи, що може суттєво вплинути на ціни на пальне. Однак, рішення про це можуть відстрочити.

Експерт у галузі енергетики, Геннадій Рябцев, висловив свою думку щодо повернення довоєнних податків в інтерв’ю для 24 каналу. За його словами, думки депутатів щодо цього питання розходяться, тому законопроект може зазнати змін або відстрочки.

За словами Рябцева, якщо йдеться про повернення лише ПДВ у розмірі 20%, то через збільшення акцизного податку вартість бензину та дизельного палива на АЗС може зрости на 2-3 гривні, а автогаз – на 1 гривню. У разі повернення акцизного податку на довоєнний рівень підвищення цін може бути ще суттєвішим, приблизно 10 гривень для бензину та дизпалива та 2-3 гривні для автогазу.

Експерт також наголосив на кількох проблемах, які впливають на ринок нафтопродуктів в даний час, такі як відсутність належного ринку, відсутність державного регулювання та значне збільшення доходів трейдерів.

Рябцев зазначив, що якби державі вдалося повернути доходи трейдерів на довоєнний рівень, ціни на пальне не зросли б після повернення податків. Однак він вважає, що це питання не є пріоритетним для уряду, оскільки нікого це не цікавить, і кінцевим споживачам це не шкодуватиме. Тому, за його словами, кінцевим споживачам слід очікувати на вказане підвищення цін на паливо.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!