В Україні з 1 липня подорожчає паливо: якою буде ціна за літр бензину та дизелю

0
81

З метою запобігти паніку на ринку пального та обвальному підвищенню цін після повномасштабного російського вторгнення, у квітні 2022 року Верховна Рада України скасувала акцизи на нафтопродукти та знизила ПДВ на них з 20% до 7%. Але з 1 липня 2023 року вони повертаються на рівень, що був до 24 лютого 2022 року.

Якими після цього будуть ціни на пальне, йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Після успішного подолання дефіциту та налагодження регулярного постачання нафтопродуктів з Європи було ухвалено рішення про часткове зниження акцизів. Зокрема, починаючи з 30 вересня, акциз на скраплений газ повернули до колишнього рівня у розмірі 52 євро за тонну. Водночас, акцизи на бензин та дизельне паливо також були частково знижені, із встановленням рівня 100 євро за тонну для обох видів пального.

З метою забезпечення достатніх коштів у бюджет законодавці були змушені повернутися до обговорення питання про повне оподаткування ринку нафтопродуктів. З цією метою з 1 липня буде запроваджено ПДВ на рівні 20% для цього сектору. Окрім того, акцизи на бензин підвищать до 213,5 євро за тонну, а на дизельне паливо – до 139 євро. Акциз на скраплений газ залишиться без змін, оскільки він уже перебуває на рівні, що існував до воєнного періоду. З цього випливає, що збільшення податкового навантаження вплине на кінцеву ціну пального.

“За нашими розрахунками, після 1 липня податкова складова для бензину зросте на 11 гривень за літр. Обкладення дизпалива зросте на 7 гривень за літр, а зрідженого газу – на 3 гривні. Таким чином, вартість бензину ймовірно підніметься до 60 гривень за літр, а дизеля – до 56 гривень”, – розповів директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!