Уряд придумав новий спосіб заробітку на водіях

4
2610

Кабінет міністрів України розгляне нові стандарти роботи світлофорів і планує посилити відповідальність за проїзд на жовте світло. Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк в Фейсбук. Він також зазначив, що в Україні буде введена фото- і відеофіксація порушень правил дорожнього руху.

Автопорушників варто карати суворіше. Можливо, тоді смертельних аварій – на кшталт недавнього ДТП в Кривому Розі – стане менше. Про це заявили в Міністерстві внутрішніх справ. Там нагадують, що законопроект, який посилить відповідальність за порушення правил дорожнього руху, був направлений до Верховної Ради ще в листопаді минулого року. Цей документ передбачає позбавлення прав за пияцтво за кермом. Також пропонується суттєво збільшити штрафи. Наприклад, до 3 400 гривень за перевищення швидкості з 500 гривень. Також законопроект передбачає двадцятикратне збільшення штрафних санкцій за водіння без прав.

У свою чергу адвокат Єгор Штокалов заявляє, що необхідно створити належні умови для контролю за дорожнім рухом, а не посилювати покарання водіїв.

В принципі, ПДР – за міжнародним стандартом, і скасувати жовтий було б в корені неправильно. Я вважаю, потрібно збільшити паузу між світлофорами, які регулюють перехрестя. Тільки в такому випадку допустимо витримати, повністю звільнити перехрестя від транспорту і дозволити рух по черговості. Тому що, по суті, йде накладка. У мене ще жовтий блимає, там – червоний, я виїжджаю на перехрестя, там – жовтий і зелений. І все, і вже ДТП, вважай.

Інформаційний посил про те, що посилювати відповідальність за порушення ПДР, він не призведе до того ефекту, який декларує МВС. Просто буде додаткове наповнення бюджету і буде створюватися корупційна складова для непритягнення окремих категорій осіб до відповідальності. На сьогоднішній день, наприклад, вже існує така міра покарання як позбавлення прав на певний термін при п’яному водінні. І штраф там досить великий – більше 10 тисяч гривень. Чи стало завдяки цьому менше людей, які в стані зміненої свідомості сідають за кермо? – У тому то й справа, що ні.

Адміністративне правопорушення, в тому числі п’яне водіння, може закриватися за термінами залучення до відповідальності. Тобто, по суті, людина може прийти в управління поліції, узгодити з кимось гальмування відправлення протоколів до суду, автоматично пропускається термін притягнення до відповідальності, і суд зобов’язаний закрити цю справу без залучення. Відповідно, людина ходить з чистими руками.

Метод, який, я вважаю, буде ефективним, це створення належного контролю на місці. Тобто, повинні бути працюючі світлофори, має бути правильне дорожнє полотно, повинна бути хороша дорожня розмітка, повинні бути правильно відрегульовані перехрестя, щоб маршрутник не виїжджав на жовтий сигнал світлофора вже на перехрестя, а там – ще зелений і летить машина, відбувається ДТП, а витримувати певну паузу між світлофорами. Це все робиться в електронному вигляді і апарат МВС про це знає, як це правильно робити.

Тобто, необхідно створити водіям належні умови контролю за дорожнім рухом. А не посилювати покарання, як це люблять популістично робити. Трохи що не так – всіх в тюрму!

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!