Маленькі електромобілі зрівняються в ціні з авто з ДВЗ до середини десятиліття – дослідження

0
223

Майже кожен п’ятий автомобіль, проданий у 2023 році, буде повністю електричним. Про це за підсумками власного дослідження пише Міжнародна енергетична агенція (International Energy Agency, IEA). За даними тієї ж організації, до середини нинішнього десятиліття компактні електромобілі в Північній Америці та Європі зрівняються в цінах з моделями, що оснащені ДВЗ.

Новий прогноз IEA частково пов’язаний із так званим Законом про зниження інфляції (IRS), ухваленим у США. Він спрямований на підтримку «зеленої» промисловості та субсидування купівлі електромобілів.

Очікується, що у 2023 році глобальний продаж електромобілів зросте на 35% – до 14 мільйонів одиниць. Батарейні моделі займуть 18% світового ринку легкових автомобілів – проти 4% у 2020 році. Важливу роль у цьому має зіграти Китай, на який, за оцінкою IEA, торік припало 60% продажу електромобілів та плагін-гібридів.

У IEA вважають, що компактні та середньорозмірні електромобілі подешевшають до рівня машин із ДВЗ у середині 2020-х років. Ціновий паритет у сегменті повнорозмірних позашляховиків та пікапів має настати пізніше, у 2030-х.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!