Кому з українців потрібно сплатити податок на авто у 2023 році

0
475

Наприкінці 2022 року стало відомо, що обов’язковий технічний огляд не повертатимуть, доки не завершиться війна. Але податку на автомобіль не скасовували, а саме 25 000 грн.

У 267 статті Податкового кодексу України прописано, що податок на автомобіль у розмірі 25000 гривень повинні заплатити власники автомобілів не старше 5-ти років, вартість яких понад 2,512 млн грн (375 мінімалок).

За автомобілі, придбані протягом року, податок потрібно сплачувати із місяця реєстрації автомобіля. Податкова декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на машину, а податок сплачується, починаючи з місяця, у якому виникло таке право.

У разі несплати податку на авто протягом 60 днів сума починає зростати. У перші 90 днів – плюс 10%; після 90 днів – 20%. Також у цьому випадку автомобіль або інше майно може бути заарештовано (так звана податкова застава). При цьому користуватися автомобілем можна й у заставі, проте продавати чи дарувати його не можна.

Податкова може вилучити транспортний засіб, продати його, з отриманої суми отримати платіж, а кошти, що залишилися, повернути вже колишньому власнику авто.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!