Американська мрія: чому не варто купувати вживані машини із США

0
115

Зміцнення національної валюти та зупинка офіційних поставок нових автомобілів широко відчинили двері для різних машин. І незважаючи на гучні крики про санкції, найширший і могутній потік пішов саме зі Штатів. Гарно, потужно, недорого. Що ще потрібно? Але чи все так «солодко» з американською «беушкою»?

«Форди» та «Доджі», «Кадилаки» та «Лінкольни», «Шеві», «Джипи» та інші «Крайслери». «Тесла» зрештою! Американський автопром багатий, могутній і привабливий, причому буквально кожен здатний знайти собі автомобіль за коштами та смаками. А зі зміцненням рубля до «вічно зеленого» перспективи стати володарем розкішного «амера» зросли: за ціною нової «Вісти» можна взяти «злегка» уживаний Challenger чи Charger. Ну які тут можуть бути питання? Однак вони є й дуже суттєві.

Американські машини в більшості випадків потрапляють в Україну, м’яко кажучи, не новими. Є, звичайно, прецеденти, коли на замовлення везуть “у пакетах”, але левова частка – це “вторинка”. І тут потрібно прийняти і для себе зрозуміти наступну особливість «штатівської» експлуатації: більшість «легковиків» купується в кредит, виїжджається «до дірок», а потім здається в Trade In при покупці нової.

Обслуговуванням та залицянням ніхто особливо не займається — олію в кращому разі змінюють. Просто тому, що це безглуздо: весь термін служби автомобіля ним фактично володіє банк. То навіщо вкладатись у чуже?

«Траки» — великі американські пікапи — купуються надовго, а ось різний ширвжиток, на кшталт седанів, хетчбеків та універсалів — це рішення на кілька років. А потім вони відбувають підкорювати інші континенти. У тому числі наш, де їх доводиться стоїчно приводити до тями.

Другий важливий аргумент – запчастини. Машини для американського ринку найчастіше відрізняються від моделей для європейського, які постачалися і до нас. Простіше кажучи, фільтри та колодки, найімовірніше, знайдуться, а ось будь-яку іншу деталь доведеться пошукати: прокладки, сальники, підшипники та інше — теж розхідники, але їх треба буде замовляти та чекати. Часом – місяцями. Що вже говорити про вузли та агрегати, які з високою часткою ймовірності доведеться виглядати за розбірками?

Третій пункт — «ДТП». Більшість американських машин, що продаються в Україні, — «битки». Їх купують на аукціонах страхових компаній, після чого привозять в порти Литви або Польщі та до нас, де вже на місці ремонтують. Звичайно, намагаючись гранично заощадити на відновленні. Так з’являються різні «обманки», китайські запчастини, датчики, що глючають, барахлячі клапани і багато іншого, з чим належить розбиратися вже новому власнику. «Засідку» необхідно буде локалізувати, знайти, потім — поміняти. Це час і чималі гроші, без вкладення яких машина найчастіше стає нерухомістю. І ось у цей момент виникає просте питання: а чи варто воно того?

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!