За даними статистики, кількість автомобільних крадіжок серйозно підскочила з початку року. І, на жаль, тенденція до збільшення крадіжок поки що зберігається.

1 місце: Toyota Camry та Toyota RAV4

«Японці» зайняли перше місце в топі машин, що найчастіше викрадають. Саме від власників цих авто надійшло найбільше заявок до страхових компаній на компенсацію за викрадення.

Така популярність моделей у зловмисників цілком зрозуміла. Японський бренд має великий попит у населення. Отже, у злочинців є широкі можливості зі збуту викрадених машин.

Друга причина зростання крадіжок Camry – недостатньо сильна охоронна система. Заводська начинка просто не може протистояти сучасним технічним засобам, які є у злочинців. Відкрити двері, дістатися блоку сертифікації і перепрограмувати ключ – досвідченому викрадачу для цього потрібно лише кілька хвилин.

Кросовер RAV4 також має підвищений попит у зловмисників. Причина великої кількості автоугонів аналогічна – популярність моделі та досить легка доступність до електронної начинки. Для цього достатньо зняти бампер, від’єднати роз’єм та підключитися до CAN-шини. А потім за кілька хвилин дезактивувати штатну систему сигналізації.

2 місце: Mazda 6 та CX9

Ще кілька років тому Mazda 6 замикала топ-10 автомобілів, що найчастіше викрадають. А станом на 2022 рік перемістилася у рейтингу на 2-е місце. Причини зростання інтересу з боку криміналу – популярність моделі, велика кількість машин у населення. І недоліки штатної охоронної системи: легкий доступ до діагностичного роз’єму та можливість перепрограмування ключа.

Якщо власник поскупився на додаткове протиугінне обладнання, його транспорт стає досить легкою видобутком.

Друге місце за популярністю у зловмисників посіла й Mazda CX9. Експерти вважають, що зростання розкрадань цієї моделі спровокувало підвищення попиту на комплектуючі. А також досить слабкий захист кросовера.

3 місце: Mercedes AMG GLE 53 та S400

Замикає трійку лідерів рейтингу машин, що найчастіше викрадають, для розбору на запчастини два дітища концерну Mercedes. Фахівці пов’язують їх потрапляння до топ-3 зі збільшеними труднощами з обслуговуванням через брак деталей.

Як уберегти автомобіль від крадіжки

Фахівці рекомендують не обмежуватись штатною системою захисту – як показує практика, зламати її досить просто. Вони радять встановлювати на автомобіль додаткові охоронні системи та пристрої, щоб ускладнити завдання злодіям.

Крім цього, варто прислухатися до порад фахівців, як уберегти свій транспорт від викрадення:

1. Не залишати машину без нагляду на майданчиках, що не охороняються. Навіть якщо злодії не зможуть її викрасти і залишать на місці, ви знайдете сліди їхніх спроб викрадення. Подряпини на дверцятах, розпечена передня панель або викрадені прилади – все це навряд чи вам сподобається. У будь-якому випадку доведеться витратитися на ремонт.

2. Завжди виймайте ключі із замку запалювання, навіть якщо відлучаєтеся на пару хвилин. Не тримайте їх разом із брелоком на одній зв’язці.

3. Забирайте з передньої панелі все, що може спровокувати викрадачів або звичайних злодюжок. Девайси, гаманці та барсетки – все це ховайте подалі або забирайте з собою.

4. Для більш надійного захисту автомобіля встановіть декілька різних протиугінних систем та пристроїв. Таким чином ви ускладните завдання автозлодій: на розтин знадобиться більше часу. Відповідно, зросте ризик бути спійманим дома злочину.

5. Виявляйте пильність із незнайомцями. Не підвозіть підозрілих осіб, намагайтеся не вступати у розмови. А якщо вирішили відповісти на запитання перехожого, то не відчиняйте дверцята. Краще трохи опустіть вікно.

6. Завжди глушіть двигун і забирайте із собою ключі запалювання. Навіть якщо знадобилося відлучитися на кілька хвилин.

7. Не залишайте у салоні документи на автомобіль. Перепишіть дані та завжди носите листок із собою.