Несхвальне ставлення до водіїв: українських водіїв попередили про важливі зміни

Час читання: 2 хв.
1

Раніше закон вимагав присутності двох свідків під час перевірки водія на стан алкогольного сп’яніння. Тепер все змінилося.

У попередній редакції частини 2 статті 266 Кримінального процесуального кодексу було зазначено: «Реакція огляду на стан алкогольного, наркозного чи іншого сп’яніння або перебування водія під впливом лікарських засобів, що знижують його концентрацію та швидкість, є вчинено працівником міліції в присутності двох свідків із застосуванням спеціальних технічних засобів.

Проте Законом № 1231-IX редакцію частини другої статті 266 Кримінального процесуального кодексу було змінено та викладено у такій формі: Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або у таких станах Зменшено наслідки наркотиків на увагу та швидкість реакції проводяться працівниками міліції із застосуванням спеціальних технічних засобів. Під час опитування осіб службовці застосовують засоби відеозапису, а якщо це неможливо, то в присутності двох понятих. Відеоматеріал необхідно додати до протоколу про адміністративне правопорушення. ”

Реклама

Тож сьогодні поліція офіційно має право проводити перевірку водіїв на стан сп’яніння без понятих. При цьому доказом має бути відеозапис огляду. Обов’язок бути присутнім виникне лише у випадку, якщо офіцер не має відеореєстратора чи інших засобів відеозапису.

Хоча за законом інспектори зобов’язані вести повну відеозапис своєї взаємодії з водіями, практика свідчить про інше. Інколи міліція лише долучає до матеріалів про адміністративні правопорушення «вирвані» частини відеозаписів, які їй корисні. Всі інші моменти спілкування з водієм залишаються судом недоведеними.

Під час перевірок на місці паркування немає свідків, що може призвести до того, що поліція може приховати порушення. Тому ми рекомендуємо всім водіям проводити власну повну відеозапис усіх ситуацій під час проведення перевірок на стан сп’яніння. Це допоможе уникнути переслідування за злочини, яких ви не вчиняли.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!