Штраф поліції, винесений не за місцем вчинення порушення, є незаконним

Час читання: 2 хв.
0

Часто у водіїв виникає запитання: де саме інспектор має право винести постанову про накладення штрафу за порушення ПДР. І чи може винести постанову у відділенні поліції чи в будь-якому іншому місці, а не на місці вчинення порушення.

Запитання є слушними, оскільки винесення постанови у непередбаченому законом територіальному місці є підставою для скасування такої постанови.

Що каже закон

Більшість звичайних порушень у сфері ПДР, по яких працівники поліції виносять постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, кваліфікуються на підставі статей 121-126 КУпАП.

Реклама

Відповідно до ч. 1 ст. 276 КУпАП справа про адміністративне правопорушення розглядається працівниками поліції за місцем його вчинення. Зазначене не стосується випадків фіксації в автоматичному режимі та порушень правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фото чи відео зйомки тощо.

Правилами ч.2 ст. 276 КУпАП передбачено, що справи про адміністративні правопорушення за статтями 121-126 КУпАП (коли правопорушення вчинене водієм) можуть також розглядатися працівниками поліції за місцем обліку транспортних засобів або за місцем проживання порушників.

Водночас пункт 1 розділу ІІІ Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС від 07.11.2015 за №1395, визначає, що справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення, за місцем проживання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за місцем реєстрації транспортного засобу та на місці вчинення адміністративного правопорушення.

Отже, справи про адміністративні правопорушення, по яких працівники поліції виносять постанови за статтями 121-126 КУпАП, можуть розглядатися у трьох територіальних місцях: 1) за місцем вчинення правопорушення; 2) за місцем обліку транспортних засобів; 3) за місцем проживання порушників.

За вимогами зазначених норм посадова особа Національної поліції відповідно до статті 258 КУпАП та Інструкції № 1395 зобов`язана розглянути справу про адміністративне правопорушення за статтями 121-126 КУпАП та винести постанову саме на місці вчинення адміністративного правопорушення. Оскільки справа відповідно до зазначених норм не може розглядатися інспектором за іншим територіальним місцем.

Висновки

Якщо працівник поліції виносить постанову про адміністративне правопорушення не на місці його вчинення, а в іншому місці (не рахуючи місце обліку автомобіля і місце проживання водія), то такі дії є порушенням норм закону.

Таким чином, при отриманні штрафу за порушення ПДР (крім випадків фіксації в автоматичному режимі та крім порушень правил зупинки, стоянки, паркування, зафіксовані в режимі фото чи відео зйомки тощо), водієві слід уважно звірити у постанові чи співпадає місце розгляду справи з місцем вчинення правопорушення.

У інакшому випадку штраф буде незаконним та підлягає скасуванню у передбаченому законом порядку!

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!