Що робити, якщо ви потрапили в аварію за кордоном: покрокова інструкція

Час читання: 2 хв.
0

Для українців видали інструкцію та розповіли, що робити у разі ДТП за кордоном.

За її словами, у разі ДТП за кордоном необхідно негайно задокументувати місце ДТП: зняти саму аварію та всі пошкодження автомобіля. Наступним кроком має бути виклик поліції.Гольбах попередив українців, щоб вони не залишали місце ДТП і не чіпали автомобіль безпосередньо до прибуття силовиків.

“Якщо збитки невеликі, постраждалих немає і поліція погодилася, можна оформити євродоговір. В Україні він не такий розвинений, як у європейських країнах. В країнах ЄС 70% людей користуються євродоговіром”. угоди», – продовжив страховий експерт.

Реклама

Крім того, після ДТП українці повинні зібрати дані про всіх учасників ДТП:

  • ПІБ водіїв
  • контактний номер телефону;
  • назву страхової компанії;
  • номер полісу.

При необхідності можна записати особисті дані громадян, які стали свідками ДТП. Експерти також застерігають не підписувати документи, якщо ви не розумієте їх зміст або мову документів.

“Якщо цього не уникнути і вам потрібно підписати якийсь документ, наприклад, протокол міліції, будь ласка, вкажіть українською мовою, що ви не розумієте змісту документа. Після цього потрібно сфотографувати документ, який ви підписали, віддати це вам і оформляйте на місці – це може бути євроугода чи довідка поліції, після чого потрібно повідомити страхову компанію про страховий випадок», – дав корисні поради українцям Горбач.

Що робити після ДТП за кордоном – якщо ви винуватець

Після оформлення всіх документів потерпілому буде здійснено виплату відповідно до умов послуги «зелена карта». Винуватець ДТП зобов’язаний належним чином зафіксувати ДТП та заповнити необхідні документи.

І, як каже Горбач, потерпілим все одно виплачують компенсацію, навіть якщо у водія, який вчинив ДТП, не було «зеленої карти».

“Якщо український автовласник, який потрапив у ДТП за кордоном, не має грін-карти, то згідно з положеннями Закону про обов’язкове страхування МТС має подати на винуватця регресний позов. Щороку Бюро збирає десятки мільйонів гривень регресу», – продовжив експерт.

Що робити після ДТП за кордоном – якщо у винуватця ДТП немає страхового полісу

Для компенсації збитків слід звернутися до місцевого бюро “Зелена карта” або до розпорядника гарантійних фондів тієї країни, де сталося ДТП. Термін виплати після одержання всіх документів у всіх країнах становить до 90 днів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!