В Україні через рішення Кабміну можуть подорожчати ДП та пальне

0
452

Кабінет міністрів хоче повернути акцизний збір на ввезене з-за кордону та вироблене в Україні пальне. Він був скасований 15 березня 2022 року для зниження ціни у період жорсткого дефіциту. Рішення призведе до суттєвого здорожчення бензину та дизпалива.

Заборона розповідає про зареєстрований у парламенті законопроєкт.


Акциз на паливо: пропозиція уряду Шмигаля

Уряд України 14 серпня 2022 року вніс до Верховної Ради законопроєкт №7668 щодо повернення акцизного податку на пальне. Причиною у Кабміні називають дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства.

«З 1 липня 2022 року було відновлено сплату акцизу та ввізного мита на імпортовані легкові автомобілі, однак це не компенсує втрати доходів за березень-червень, та не забезпечить повного відновлення доходів державного дорожнього фонду. Адже так і не сплачується акцизний податок на імпортоване та вироблене в Україні пальне, який був основним джерелом формування державного дорожнього фонду», — йдеться в пояснювальній записці.

Так, документом пропонують відновити ставку розміром 100 євро за 1000 літрів на усі види пального:

  • бензини моторні;
  • важкі дистиляти та інші нафтопродукти;
  • скраплений газ;
  • бутан;
  • ізобутан.

Податок на додану вартість (ПДВ), відповідно до законопроєкту, поки залишать без змін — 7% замість 20%.

Такі зміни, за розрахунками уряду, додадуть у бюджет 2 мільярди гривень на місяць. Водночас повернення акцизного збору орієнтовно підвищить ціни на пальне на 4-4.5 грн за літр, каже народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!