Експерти прогнозують падіння цін на автомобілі

0
1292

З січня по квітень поточного року ціни на вживані авто в Україні впали на 27% – у середньому на 5100 доларів за автомобіль. Українці сповна скористалися перевагами імпортних авто, ціни на авто впали на чверть.

Ціна вперше після повномасштабного вторгнення РФ значно впала (на 19% до 5700 доларів). Співзасновник і керівник Інституту автомобільного ринку Станіслав Бучацький пояснив, що тоді багато продавців почали знижувати ціни, щоб отримати прибуток.

Другий драйвер падіння стався в квітні, коли в Україну почали ввозити автомобілі без сплати мита. Історичний мінімум середньої ціни був досягнутий наприкінці квітня – $5100 (або на 26% нижче, ніж на початку 2022 року). Станіслав Бучацький зазначив, що подорожчання сталося після того, як політики все частіше почали говорити про необхідність скасування пільг на імпорт автомобілів.

27 червня середня ціна вживаного автомобіля становила вже 6500 доларів. Голова Асоціації дилерів вживаних автомобілів Тарас Коваленко зазначив, що зараз ринок вживаних автомобілів перенасичений. Він пояснив, що про це свідчить ввезення нерозмитнених автомобілів і зростання потреби в грошах у багатьох українців. “Заощадження падають, зарплати падають, але попит все одно є. Тому багато українців змушені продавати свої машини”, – пояснив він.

Станіслав Бучацький прогнозує, що найближчі місяць-два середня ціна вживаного авто залишиться на рівні 6-7 тис. доларів. Він пояснив, що через девальвацію валюти багато продавців будуть змушені знизити ціни в доларах, оскільки українці не можуть дозволити собі гривневі авто.

З іншого боку, автомобілі мають подорожчати через скасування тарифів і необхідність платити акциз в євро, вважає Станіслав Бучацький. Імпорт вживаних автомобілів падає через скасування митних пільг. «На ринку може виникнути черговий дефіцит автомобілів, який стримуватиме падіння цін», – сказав директор Інституту автомобільних ринків.

Відновити безмитне ввезення автомобілів парламенту практично неможливо.
Як відомо, 21 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, який відновлює оподаткування імпортних товарів і розмитнення автомобілів.

З 1 липня 2022 року Верховна Рада відновила оподаткування імпортних товарів, що є важливою передумовою для скасування в Україні ключового імпорту.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!