Водій чи власник: хто сплачує штраф за перевищення швидкості

1
2345

Нещодавно власник автомобіля передав свій транспортний засіб іншій особі (що допускається), але незабаром отримав поштою штраф за перевищення швидкості.
u-news писав, що вважає штраф несправедливим, тому звернувся до суду.
У своєму позові власник звернув увагу на те, що поки автомобіль був його, ним користувався хтось інший. Також додав довідку про те, що під час порушення ПДР був у стоматолога.

Власник також звертає увагу на те, що згідно з українською конституцією юридична відповідальність має особистий характер, тому він не повинен нести відповідальність за порушення, яких він не вчиняв. Він також прикріпив фотографію свого автомобіля, але не показав обличчя людини за кермом.

Патрульна поліція своєю чергою звертає увагу, що відповідальність має нести власник, а не водій. Що вирішив суд?

Суд також звернув увагу на те, що рішенням Конституційного Суду України визнано неконституційним пункт, який передбачає, що у разі встановлення автоматичної фіксації адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху несе лише власник транспортного засобу.

Також суд взяв до уваги те, що всі сумніви у винуватості обвинуваченого були виключно в його трактуванні. Таким чином, суд визнав штраф незаконним на тій підставі, що відповідальність має нести лише безпосередній порушник.
Важливість цього прецеденту полягає в тому, що така судова практика може стати звичною і призвести до змін законів, які стосуються лише покарання винних.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!