Названо основні правила паркування в Польщі

0
899

Загалом правила паркування в Польщі схожі на українські, але є деякі відмінності, і невідомо, за які штрафуватимуть.

У Польщі діють такі ж правила паркування, як і в Україні: заборонено паркувати автомобілі в місцях, не дозволених правилами – за це можуть накласти штраф, або евакуювати чи заблокувати авто, а також заборонено займати місця для паркування, призначені для людей з обмеженими можливостями.

Де можна, а де заборонено паркуватись у Польщі:

  • Не порушуючи правил, у Польщі можна паркуватися біля узбіч доріг, у дворах і навіть на газонах.
  • Парковка біля пішохідного переходу зазвичай заборонена на відстані 10 м до і після нього, однак на дорогах, які мають дві та більше смуг, дозволено залишати машину прямо за переходом. Парковка на відстані 15 м до і після «острівця небезпеки» заборонена. Не можна залишати машину також на самому острівці
  • На зупинках громадського транспорту та у 15 метрах від них (якщо є знак зупинки транспорту) паркуватися не можна.
  • Проти руху можна паркуватися тільки всередині міст на дорогах з низькою інтенсивністю руху
  • Парковка на газоні у Польщі дозволена, однак є нюанс: у країні штрафують не за саму стоянку на газоні, а за пошкодження трави. Тобто якщо вона вже витоптана (чи трави майже немає), там можна паркуватися. Також дозволено паркуватися взимку, якщо трава покрита щільним шаром снігу
  • Парковка на тротуарі дозволена для машини вагою до 2,5 тонн, важливо лишати для руху пішоходів не менше 1,5 метрів. Заїжджати на тротуар для паркування заднім ходом забороняється;
  • Не можна залишати машину на відстані 10 метрів до та після перехрестя. Проте у Польщі є поняття внутрішньої дороги – місця перетину з такою дорогою не вважаються перехрестям.
  • Парковка задом до будівель — прямої заборони на неї немає, однак знаки, які забороняють це, подекуди зустрічаються, аби люди не дихали вихлопними газами.

Що ще потрібно знати про паркування в Польщі:

Є платна парковка і безкоштовна парковка. Зазвичай ви можете безкоштовно припаркуватися в торговому центрі на кілька годин або на спеціально відведеному місці в певний час доби. Багато платних парковок безкоштовні у вихідні та після 6 або 8 вечора.

Часто в історичних частинах польських міст залишають машини лише за гроші. У деяких містах також є паркувальні зони з власною платою за паркування. Чим далі ви знаходитесь від центру міста, тим дешевша плата за паркування.

На стоянці плату за паркування необхідно сплатити відразу. Це можна зробити через паркомат або мобільний додаток.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!