В Україні очікують зростання цін на паливо через майбутнє підвищення податків

0
587

В Україні зниження податку на додану вартість і скасування акцизу дещо стримували зростання цін на паливо в другій половині березня. Щоб наситити паливний ринок, у травні уряд призупинив державне регулювання цін на пальне.

«У той час як ситуація на українському паливному ринку покращиться до осені, коли будуть підписані довгострокові контракти з іноземними постачальниками, ціни стабілізуються, хоча й на високих рівнях», – йдеться в Інфляційному звіті Держбанку України (липень 2022).

Згідно з прогнозом НБУ, ціни на паливо продовжать рости. Отже, очікуване поступове зниження світових цін на нафту може бути компенсовано необхідністю відновлення податкової системи палива до довоєнного рівня.

«Зростання вартості палива сприятиме загальній інфляції через вторинні ефекти, зокрема через зростання цін на транспортні послуги та інші товари та послуги», – зазначили в НБУ.

Станом на 27 липня середні роздрібні ціни на бензин А-95 становили 50,49 гривень за літр, на дизельне паливо – 55,46 гривень за літр, на автогаз – 29,44 гривень за літр.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!