Українцям розповіли, що робити, якщо військові забрали автомобіль: інструкція

0
569

Коли йдеться про «мобілізацію транспорту», ​​то під цим поняттям, як правило, мається на увазі виконання фізичними та юридичними особами військово-транспортного боргу, про яке йдеться у статті 6 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Подібна мобілізація транспорту є тимчасовим вилученням ТЗ (як правило, великих вантажівок) для військових потреб з подальшим поверненням власнику або при неможливості повернення — компенсацією.

Про це йдеться у матеріалі Bigmir .

Ця процедура передбачена українськими законами як у воєнний, так і у мирний час, щоб підтримувати забезпечення армії та інших військових формувань на належному рівні. Порядок вилучення авто регулюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1921

Транспортні засоби можуть вилучатися в:

– органів виконавчої влади;
– органів місцевого самоврядування;
– підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності;
– громадян – власників транспортних засобів.

При цьому є низка винятків, у кого не можуть забрати автомобіль таким чином:

– дипломатичні та консульські установи іноземних держав;
– Представництва іноземних та міжнародних організацій;
– особи без громадянства та іноземці.

Також постанова Кабміну передбачає можливість звільнення від необхідності передачі транспортних засобів та техніки для:

— підприємств, установ та організацій через виконання ними інших мобілізаційних завдань (щоб довести виконання такого завдання, потрібен підписаний договір із Міноборони);

— підприємств, установ та організацій, які мають високу суспільну потребу.

Якщо говорити про саму процедуру, то в Кабміні має бути затверджено загальну кількість транспортних засобів, які можуть залучати, вилучати та примусово відчужувати на потреби армії для кожної області та Київської міської державної адміністрації. Потім обласні центри розподіляють ліміти між районними держадміністраціями, підприємствами, установами та організаціями міст обласного значення.

Потім держадміністрації за дорученням військкоматів передають завдання з підготовки та передачі необхідних автомобілів та іншої техніки керівникам підприємств, установ та організацій та громадян під час мобілізації. Передача відбувається виключно через військкомат (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), де громадянинові чи представнику підприємства вручають часткове вбрання.

У цьому документі зазначено пункти, порядок та терміни передачі техніки. На документі мають бути підписи та печатки голів місцевої адміністрації та керівника військкомату.

Зазначимо, що транспорт військові забирають не насильно. При отриманні часткового наряду громадянин чи представник підприємства має право вибору техніки, яку віддадуть військовим, частина техніки, як правило, залишається для виконання господарської чи підприємницької діяльності.

У разі якщо вбрання вже сформоване із зазначенням чіткого переліку техніки, з яким людина не згодна, вона може вимагати перегляду даного часткового наряду та формування нового документа.

У рамках мобілізації транспорту автомобілі та іншу техніку можуть забирати не лише для потреб ЗСУ, а й для Нацгвардії, Поліції, військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, держспецзв’язку, Держспецтрансслужби.

При вилученні техніки має бути складено акт прийняття-передачі техніки, у якому зазначається її балансна вартість (для підприємств) або вартість згідно з документами про придбання ТЗ (для громадян). Іноді можуть залучатися незалежні експерти для оцінки стану транспортного засобу, що вилучається. Робота експерта оплачується громадянином чи підприємством, у якого вилучається конкретне ТЗ.

При цьому слід зазначити, що вилучення згідно із законом відбувається не назавжди, а на період проведення мобілізації + 30 календарних днів із дати оголошення демобілізації. Після цього транспортний засіб має бути повернуто. У разі, якщо транспортному засобу заподіяно шкоду, власник має право на відшкодування шкоди.

Усі збитки власника ТЗ покриваються рахунок коштів державного бюджету, вкладених у фінансування тих військових формувань, потреб яких залучалася техніка. Відповідно, за компенсацією необхідно звертатися до того ж військкомату, який займався процесом вилучення автомобіля.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!