Головна Новини В Україні змінили правила розмитнення «євроблях»: чи тепер реально ввезти авто

В Україні змінили правила розмитнення «євроблях»: чи тепер реально ввезти авто

0
863

В Україні з 1 липня скасували безкоштовну розмитнення. При ввезенні авто та його оформленні українцям доведеться сплачувати акциз та інші податки.

Про це йдеться у матеріалі «Обозревателя» . Як і на початок повномасштабної війни, українці мають право ввозити автомобілі з-за кордону. Більше того, зараз розробляють можливість оформляти розмитнення за допомогою Дії. Єдине: доведеться платити акциз, ПДВ (крім електрокарів) та мито.

Розмір акцизу залежить від обсягу двигуна та віку транспорту і може досягати приблизно тисячі євро, мито складає 10% (для електрокарів – 0%), а ПДВ – 20%. Загалом повернення платежів зробить авто дорожчим, але не завадить ввезенню.

Інститут вивчення авторинку (громадська організація, яка підтримує нульові мита) прогнозує, що замість приблизно 55 тис. авто щомісяця в Україну ввозитимуть лише кілька тисяч. «З поверненням «довоєнних» ставок розмитнення імпорт знову припиниться до рівня кількох тисяч авто на місяць. 

Цьому сприятимуть, зокрема: зниження купівельної спроможності українців унаслідок повномасштабної війни; подорожчання автомобілів за кордоном внаслідок кризи автомобільної промисловості та дефіцит пропозиції на ринку; подорожчання та ускладнення доставки транспортних засобів з-за кордону, найбільше – у сегменті авто з країн Америки та Південної Кореї; зміна курсу валют, знецінення гривні», – наголошують у відомстві.

Чи виявляться ці оцінки правильними, можна буде сказати вже у серпні, коли митниця отримає статистику за липень. Але загалом оцінки чиновників оптимістичніші. За рахунок повернення оподаткування з євроблях та інших товарів планують одержати близько 5 млрд грн. «Почнемо отримувати до бюджету десь від 4 до 5 млрд. грн. Це додатково, якщо не враховувати, що ми отримуємо 9-12 млрд. з інших платежів. Плюс отримуватимемо ще від 4 до 5 млрд грн від транспортування товарів», – каже заступник голови митниці Олександр Щуцький.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.