В Україні змінили правила розмитнення євроблях: як тепер можна ввезти

0
590

В Україні з 1 липня скасували безкоштовну розмитнення. При ввезенні авто та його оформленні українцям доведеться сплачувати акциз та інші податки.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Як і до початку повномасштабної війни, українці мають право ввозити автомобілі з-за кордону. Ба більше, зараз розробляють можливість оформляти розмитнення за допомогою Дії. Єдине: доведеться платити акциз, ПДВ (крім електрокарів) та мито.

Розмір акцизу залежить від обсягу двигуна та віку транспорту і може сягати близько тисячі євро, мито становить 10% (для електрокарів – 0%), а ПДВ – 20%. Загалом повернення платежів зробить авто дорожчим, але не завадить ввезенню.

Інститут вивчення авторинку (громадська організація, яка підтримує нульові мита) прогнозує, що замість близько 55 тис. авто щомісяця в Україну ввозитимуть лише кілька тисяч. “З поверненням “довоєнних” ставок розмитнення імпорт знову призупиниться до рівня кількох тисяч авто на місяць. Цьому сприятимуть, зокрема: зниження купівельної спроможності українців унаслідок повномасштабної війни; подорожчання автомобілів за кордоном внаслідок кризи автомобільної промисловості та дефіцит пропозиції на ринку; подорожчання та ускладнення доставки транспортних засобів з-за кордону, найбільше – у сегменті авто з країн Америки та Південної Кореї; зміна курсу валют, знецінення гривні”, – зазначають у відомстві.

Чи виявляться ці оцінки правильними, можна буде сказати вже у серпні, коли митниця отримає статистику за липень. Але загалом оцінки чиновників більш оптимістичні. За рахунок повернення оподаткування з “євроблях” та інших товарів планують одержати близько 5 млрд грн. “Почнемо отримувати в бюджет десь від 4 до 5 млрд грн. Це додатково, якщо не враховувати, що ми маємо 9-12 млрд з інших платежів. Плюс одержуватимемо ще 4-5 млрд грн від транспортування товарів”, – каже замголови митниці Олександр Щуцький.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!