Головна Новини За скільки штрафів українців позбавляють прав водія: що говорить закон

За скільки штрафів українців позбавляють прав водія: що говорить закон

0
190

Кожен із водіїв хоча б раз чув такий термін, як «злісний порушник» правил дорожнього руху, водночас, коли ми говоримо про українське законодавство, то тут не все так просто. Подібний термін має на увазі під собою, що водій порушив закон більше певної кількості разів.

Подібна система штрафних балів або обмеження кількості штрафів, наприклад, на рік справді існує у деяких європейських країнах. Це призводить до того, що водії мають ліміт за кількістю порушень за рік, після чого його можуть позбавити прав, пише Bigmir .

3 штрафи та позбавлення прав в Україні 2022

Наразі українське законодавство не передбачає позбавлення прав за перевищення певного ліміту штрафів. Але водії повинні пам’ятати, що деякі статті адмін кодексу передбачають позбавлення прав власними силами (наприклад їзда в стані сп’яніння або якщо вас упіймали на технічно несправному авто двічі на рік тощо).

Також варто сказати, що в Україні є так звані тимчасові права, які надають водіям на перші два роки після отримання посвідчення. Дані права мають обмеження у вигляді двох «несерйозних» порушень (перевищення швидкості, неправильне паркування тощо). Якщо водій отримає більше штрафів на своє ім’я, то на нього чекає перескладання іспиту в СЦ МВС.

Скільки штрафів допускається на рік в Україні

За фактом кількість штрафів в Україні не обмежена. Нещодавно це довів водій із Запоріжжя, який за рік отримав близько 100 штрафів (половина з них за їзду у п’яному стані, половина – за їзду без прав). Тобто 30-річний водій порушував практично щотижня і все одно продовжував їздити дорогами загального користування. Звідси напрошується питання, як таке можливо, адже після першої пиятики за кермом у водія забирають права.

Фактично, починаючи з другого разу та наступні 50 разів чоловік просто сідав за кермо без прав. У той же час, якби чоловік попався 100 разів не на пияцтві за кермом і їздою без прав, а, приміром, на перевищенні швидкості, то в нього б не забрали посвідчення водія.

За скільки штрафів позбавляють прав в Україні

Усі штрафи в Україні можна умовно поділити на дві великі групи:

  • за несерйозні порушення;
  • за серйозні порушення.

Таким чином, не має значення скільки ви отримали штрафів за несерйозні порушення, права у водія все одно не заберуть. Якщо ж водій допустив хоч одну серйозну провину на дорозі, то права забирають після першого ж порушення. Можна зробити висновок, що в Україні позбавляють прав після першого штрафу, але тільки в тому випадку, якщо його виписали за серйозне порушення правил дорожнього руху.

У яких випадках забирають права в Україні у 2022 році

Тепер поговоримо про правопорушення, за які можуть забрати права в Україні. Відповідно до КУпАП це будуть такі порушення правил дорожнього руху:

ч.4 ст. 121 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

  • водія впіймали вдруге за рік за керуванням технічно несправного автомобіля (наприклад, не горить ліва фара ближнього/далекого світла з боку водія);
  • водія впіймали вдруге за рік без талона про проходження обов’язкового ТО (на сьогоднішній день водії легкових авто категорії В не повинні проходити ТО);
  • водія впіймали вдруге за рік за керуванням технічно несправного автомобіля, на якому здійснюються пасажирські перевезення.

ст. 122 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

  • невиконання водіями вимог поліції.

ст. 122 передбачає позбавлення прав від 1 до 2 років за:

  • залишення місця ДТП, до якого причетний водій

ч.5 ст 122 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

  • створення аварійної ситуації.

ч.2 ст. 123 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

  • виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено.

ч.3 ст. 123 передбачає позбавлення прав від 1 до 3 років за:

  • виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, коли водій перевозить пасажирів чи небезпечні вантажі.

ст. 124 передбачає позбавлення прав від 6 місяців до 1 року за:

  • порушення правил дорожнього руху, що призвело до ДТП.

ч. 3 ст. 122 передбачає позбавлення прав від 3 до 6 місяців за:

  • керування транспортним засобом особою, щодо якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами.

ч. 5 ст. 126 передбачає позбавлення прав від 5 до 7 років за:

  • повторне протягом року керування транспортним засобом особою, яку раніше вже позбавили прав водія;
  • повторне протягом року керування транспортним засобом особою, яка не має прав у принципі, або не відкрито потрібну категорію.

ч. 1 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 1 рік за:

  • керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

ч. 2 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 3 роки за:

  • повторне протягом року керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

ч. 3 ст. 130 передбачає позбавлення прав на 10 років за:

  • третій протягом року випадок керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

ч. 4 ст.130 передбачає позбавлення прав на 3 роки за:

  • вживання алкоголю, наркотиків та сильнодіючих препаратів до приїзду поліції на місце ДТП або до проведення уповноваженим працівником патрульної поліції огляд на стан сп’яніння після зупинки автомобіля.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.