Названо штраф за перевищення швидкості в Україні: деталі

0
1097

В умовах воєнного часу багато водіїв забули про те, що потрібно дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, у тому числі і дотримуватися швидкісного режиму. Так, саме їзда з дуже високою швидкістю визнана однією з найчастіших причин ДТП.

З огляду на це у МВС відновили контроль за дотриманням швидкісних обмежень за допомогою камер автофіксації. Редакція bigmir)net зібрала основні моменти, актуальні зараз для водіїв.

Відразу зазначимо, що залежно від ситуації, штрафи за перевищення швидкості в Україні сильно варіюються. Так, сума штрафу за перевищення швидкості може коливатися від 340 до 3400 гривень.

Дозволена швидкість в Україні у 2022 році

  • 50 км/год – у межах населених пунктів;
  • 20 км/год – у межах пішохідних переходів та житлових зон;
  • 90 км/год – для пересування дорогою з подвійною суцільною;
  • 110 км/год – для пересування на дорогах із розділювальною смугою;
  • 130 км/год – для пересування автомагістралях;
  • 70 км/год – для всіх водіїв, які мають стаж керування менше двох років;
  • 50 км/год – буксирування ТС.

Порушення дозволеної швидкості карається трьома видами штрафів залежно від наслідків та швидкості.

  • 340 грн – за перевищення дозволеної на ділянці дороги швидкості понад 20 км/год, але менше 50 км/год,
  • 1700 грн – за перевищення понад 50 км/год,
  • 1445 грн – за порушення дозволеної швидкості, внаслідок чого було спровоковано ДТП.

Як можуть зафіксувати перевищення

Статистика смертності внаслідок перевищення швидкості на українських дорогах у перші дні війни була просто жахливою. Саме з цієї причини у МВС вирішили відновити серйозний контроль за дотриманням швидкісного режиму.

З 1 червня 2020 року в країні стартувала система фіксації порушень правил дорожнього руху. На сьогоднішній день по всій Україні працює 270 камер автофіксації, які фіксують перевищення швидкості авто.

Також, з 12 червня 2020 року розширено кількість радарів TruCam, які використовуються патрульними у місцях підвищеної аварійності без камер відеофіксації.

Час, що дається на погашення та заперечення штрафу за перевищення швидкості

Згідно з чинними правилами, протягом 30 днів після отримання постанови про порушення правил дорожнього руху через високу швидкість, винуватець повинен погасити заборгованість. У перші 10 днів після отримання штрафу розмір його дорівнює половині. Якщо у зазначені терміни штраф не було погашено, то на власника авто можуть накласти серйозні санкції.

З розвитком системи відеофіксації порушень стало можливим оформити довірену особу, яка також може користуватися транспортним засобом. Його назвали “Належний користувач”. Якщо така особа зазначена в особистому кабінеті власника ТЗ, то штраф за порушення, яке вчинив належний користувач, він отримає безпосередньо.

Також, якщо той, хто отримав штраф за перевищення швидкості, не згоден з постановою, він може оскаржити її протягом 10 днів після отримання повідомлення.

Для особливих водіїв – “євробляхерів” придумали свою систему стягнення штрафів

Штрафи про порушення швидкості надходять на адресу власника авто або належного користувача, до яких не належать водії автомобілів із іноземною реєстрацією. Для “євробляхерів” приготували систему оплати штрафів у процесі перетину державного кордону. Якщо водій відмовиться від сплати штрафу, то з країни його не випустять.

“Світлого майбутнього” порушникам чекати не доводиться

Для водіїв, які будуть “зловлені” на систематичному порушенні правил дорожнього руху, у МВС готують законопроект. Він зобов’яже їх перескладати іспит для відновлення прав на керування автомобілем.

Нові штрафи ПДР Україна 2022 – Що змінилося

Навесні 2021 року в Україні ухвалили законопроект №2695, який суттєво збільшив штрафи за перевищення швидкості. Якщо раніше штраф за перевищення швидкості на 20 км/год був 255 грн, то тепер він став 340 гривень. Якщо ж говорити про штраф за перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год, то він виріс до 1700 гривень замість 510 гривень.

Зріс також штраф за створення аварійної ситуації через перевищення швидкості. Якщо раніше за таке правопорушення водій мав сплатити 680 гривень, то зараз сума зросла до 1445 гривень.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!