Головна Новини Паливна криза вдарила по транспорту: що відбувається з цінами

Паливна криза вдарила по транспорту: що відбувається з цінами

0
679

В українських маршрутках стрімко зростає вартість проїзду через дорожнечу пального. З 2 червня подорожчав проїзд у громадському транспорті Львівської та Дніпропетровської областей, а з 16 числа ця доля спіткає й Івано-Франківськ.

Про це повідомив мер Івано-Франківська Іван Марцінків у своєму Facebook, пише газета «Сьогодні».

Вартість проїзду у місті становитиме 10 грн, але для пільговиків залишиться безплатним. Також подорожчання не торкнеться комунального транспорту, його вартість залишиться 8 грн – при розрахунку банківською карткою, та 6 грн – при використанні картки «Галка».

«Якщо до повномасштабної війни вартість дизпального була близько 30 гривень, то зараз – 58. Бензин також зріс із 32 до 52 гривень. Крім того, пальне регулярно у дефіциті. Вже зараз у Франківську два маршрути приватних перевізників перестали курсувати», – пояснив Марцінків.

Київська місцева влада теж заговорила про підвищення вартості проїзду, приватні перевізники вже зробили це на деяких маршрутах. Але про подорожчання комунального транспорту поки що говорити рано.

Бензинова криза

Банківський холдинг та найбільший банк США JPMorgan прогнозує зростання цін на пальне ще на 30%, на додачу до рекордного їх підвищення.

Керуючий партнер HUG’S Ерік Найман розповів, що за рік бензин у США подорожчав на 53%, що у поєднанні з інфляцією в 8,3% створює найскладнішу ситуацію, наслідки якої весь світ відчує лише згодом.

Загалом вартість бензину залежить від чотирьох основних факторів:

  • ціна на сиру нафту;
  • вартість переробки;
  • вартість доставки та маркетингу;
  • податки.

Україна втратила з початку війни всі шляхи постачання пального і тепер його вартість залежатиме від ситуації в Європі, яка, у свою чергу, залежить від США.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.