Алкоголь за кермом в Україні: Названо штрафи

0
237
drivers with a bottle alcohol
Штрафи за водіння в нетверезому стані в Україні в 2022 році стали жорсткіші через воєнний стан.

Майже два роки тому, 1 липня 2020 року, в Україні з’явилася кримінальна відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані, але її практично одразу скасували. Так, законопроект№7279-д діяв лише близько 24 години.

Сьогодні в Україні за керування у п’яному вигляді передбачено лише адміністративну відповідальність. Адмінкодекс передбачає такі покарання за керування авто в п’яному вигляді:

  • штраф
  • позбавлення прав
  • конфіскація автомобіля

Зазначимо, що у військовий час конфіскувати авто можуть вже після першого прецеденту п’яного водіння, тоді як в адмінкодексі можливість конфіскації передбачена лише за друге та третє порушення за рік.

Який штраф за водіння у нетверезому стані в Україні?

Сьогодні штрафи за їзду у п’яному вигляді досить великі та залежно від серйозності порушення можуть коливатися від 17 тисяч до 51 тисячі гривень. Якщо у поліції доведуть, що водій був у стані алкогольного сп’яніння, то йому загрожує штраф у розмірі 17 000 гривень та 1 рік позбавлення прав.

Якщо водія спіймали п’яним за кермом вдруге за рік, то розмір штрафу зросте до 34 000 гривень та позбавлять прав на 3 роки. За третє порушення протягом року штраф зростає до 51 тисячі гривень , а права забирають на 10 років.

Кримінальна відповідальність за керування у п’яному вигляді передбачена лише в тому випадку, якщо водій спровокує ДТП у якому люди отримали тілесні ушкодження або загинули.

Допустимий вміст алкоголю в крові становить 0,2 проміле

Штраф за п’яне водіння в Україні 2022

Зазначимо, що окрім водіння у стані алкогольного сп’яніння, є ще кілька штрафів, які пов’язані з алкоголем та перебуванням за кермом.

За передачу права управління ТЗ людині, яка перебуває у стані сп’яніння – штраф 3400 гривень.

За відмову від проходження медогляду на визначення стану сп’яніння штраф рівносильний штрафу за п’яне водіння (від 17 до 51 тис. гривень та позбавлення прав від 1 року до 10 років )

Вживання водієм заборонених речовин, медичних препаратів чи алкоголю після скоєння аварії – штраф 34 000 гривень та позбавлення прав на 3 роки.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!