В Україні збільшать штрафи за порушення правил використання номерних знаків

0
1394

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7365 “Про внесення змін до Кодексу України Про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів”. Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий, 12 травня 2022 року Комітет ВР з правоохоронних органів розглянув проєкт і рекомендував прийняти за основу, пише autocentre.ua.

Зокрема, депутати пропонують доповнити КУпАП новою статтею 121-3 “Порушення вимог законодавства про використання номерних знаків транспортних засобів”, якою вводиться відповідальність за управління або експлуатацію водієм транспортного засобу (ТЗ):

 

  • без номерного знака;
  • з номерним знаком, який не належить до цього ТЗ або не відповідає встановленим зразкам або вимогам;
  • з номерним знаком, закріпленим у невстановленому місці, перевернутим або освітленим, закритим іншими предметами (зокрема, прозорими),
  • з нанесенням стороннього покриття або застосуванням сторонніх матеріалів, що перешкоджають або ускладнюють його ідентифікацію, забрудненим номерним знаком, якщо така забрудненість не дає змоги чітко визначити символи номерного знака з відстані 20 метрів;
  • а також вчинення інших дій, спрямованих на умисне приховування номерного знака.

 

Штраф за подібні порушення становитиме 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це становить 850 грн.

Окрема санкція — 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) передбачається за керування або експлуатацію водієм транспортного засобу з незаконно встановленими номерними знаками Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації або Національної поліції України.

Також у разі ухвалення законопроєкту буде спрощена процедура реєстрації та перереєстрації номерних знаків в ТСЦ МВС, і врегульовано порядок з присвоєння і виробництва. Зокрема, власники транспортних засобів зможуть самостійно обирати буквенно-числову комбінацію НЗ за своїми вподобаннями в особистому кабінеті водія та самостійно замовляти їх виготовлення у суб’єктів господарювання за умови відповідності виготовлених знаків встановленим вимогам.

“Оновлений порядок отримання автономерів — позитивний хід для власників автомобілів, держави і бізнесу. Це дасть змогу запобігти появі суб’єктів бізнесу, монополій виробництва НЗ і сприятиме добросовісній конкуренції”, — написав Драп’ятий у Facebook.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!