«Невидима кнопка»: чому в Україні знову змінюють правила «розмитнення»

0
549
Данило Гетьманцев вніс законопроект про те, щоб повернути дорогу розмитнення автомобілів: чому правила для українців постійно змінюються.

Громадяни не встигають за новинами від органів влади та народних обранців. У деяких складається враження, що хтось спочатку натискає невидиму кнопку, відкриваючи певні можливості для кола суб’єктів, а потім закриває їх після того, як завдання виконано.

Так, на початку війни певна частина українців чоловічої статі призовного віку без проблем виїхала за кордон. Потім правила перетину кордону кілька разів змінювали, то забороняючи, то дозволяючи певним категоріям осіб виїжджати за кордон.

 Дуже оперативно змінювалися правила вивезення валюти за кордон без необхідності збирати пакет документів (якщо сума більша за 10 тисяч євро).

Зокрема, Національний банк 4 березня 2022 року вніс зміни, дозволивши фізичним особам не надавати підтверджуючі документи на долари та євро, що перевозяться за кордон.

А вже за 10 днів, звичайно ж, «з метою запобігання виведенню капіталу за кордон, а також з урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади» Нацбанк ухвалив рішення повернути вимогу про надання підтверджуючих документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю понад 10 тис. євро.

У Бюро економічної безпеки хапаються за голову , повідомляючи, що з України вивезли валюти на 3 млрд євро. А в НАЗК погрожують тим , хто вивіз, що їх почнуть скоро обчислювати за допомогою митної служби (хоча, мабуть, уже пізно).

Також швидко змінюються правила митного оформлення ввезення авто.

Нагадаємо, що через війну багато хто втратив власний транспорт. Важливо оперативно пересуватися і волонтерам, і добровольцям.

Лише нещодавно для українців голосно зробили можливість ввозити авто в Україну без дорогої «розмитнення» – але зовсім скоро заборонять. Примітно, що планують заборонити таке пільгове ввезення для всіх – і для волонтерів, і для всіх інших громадян.

Йдеться про законопроект Данила Гетьманцева (співавтором якого виступає Галина Третьякова ) № 7311 про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо окремих податків та зборів у період військового, надзвичайного стану, яким пропонується скасувати звільнення від ввізного мита на імпорт автомобілів та пільги для гуманітарної допомоги.

«В частині митних платежів пропонується:

відновити оподаткування, яке було скасоване Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану»:

для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;

для транспортних засобів, що ввозяться громадянами;

для підприємств, що не сплачують ввізне мито», – пишет Гетманцев.

При цьому в пояснювальній записці Данило Гетьманцев та Галина Третьякова нарікають на ввезення «цілих трьох тисяч авто» за пільговою процедурою.

Про те, чи вважав пан Гетьманцев, скільки громадян втратило власні автомобілі внаслідок війни, він не повідомляє.

Зазначимо, що цим законопроектом також запропоновано збільшити розмір військового збору з 1,5 до 3 відсотків.

Кроме того, авторы предлагают сделать некоторые послабления для производителей спирта: «тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового неденатурованого дозволяється виробництво спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу на підставі ліцензії на виробництво спирту етилового неденатурованого, а суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового денатурованого, дозволяється виробництво біоетанолу».

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!