Автогаз зрівнявся в ціні із бензином: чому українці продовжують його купувати

0
1054

Ціни на автогаз в Україні зростають набагато швидше, ніж на бензин чи дизель. Вартість блакитного палива б’є рекорди чи не кожен день і незабаром воно може стати дорожчим за бензин. Про це повідомляє «Фокус» із посиланням на enkorr.

На торгах АТ «Укргазвидобування» реалізувала партію газу за рекордною оптовою вартістю 57 000 гривень за тонну. Тобто ціни на АЗС досягнуть 34 гривні за літр і газ фактично зрівняється за вартістю з бензином.

Причина подорожчання автогазу відома – на ринку вже давно відчувається гострий дефіцит палива. Після початку війни постачання з РФ та Білорусі, а також імпорт морем припинилися. У ЄС газ для авто не настільки популярний і там його невеликі запаси, тому ввозити його з Європи також не виходить.

Тим не менш, нерідко водіям доводиться заправляти авто дорогим газом – у тому випадку, якщо на заправці відсутній бензин.

«Дрібні та середні регіональні мережі змушені зупинятися, що призводить до швидкого спустошення станцій національних операторів, які теж не мають запасів пального та змушені запроваджувати додаткові обмеження. Звичайним зараз є явище, коли за кеш пального немає – тільки для «силовиків», муніципалітету, корпоративних клієнтів (останнім теж почали вводити ліміти)», – заявив аналітик «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

На його думку, виправити ситуацію допомогло б скасування держрегулювання цін на пальне для стимулювання імпорту. Бензин і дизель подорожчали б, але ринок наситився б нафтопродуктами і автомобілістам не довелося б заправлятися дорогим газом.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!