Головна Новини Авто на потреби армії: українцям пояснили усі нюанси

Авто на потреби армії: українцям пояснили усі нюанси

0
1056

Українцям роз’яснили, що потрібно знати про вилучення автомобілів для військових потреб.

Про це пише “Дорожній адвокат”.

Так, під час воєнного стану військове командування може примусово відчужувати транспортні засоби для потреб держави без згоди власників авто. Однак це можливо за дотримання певних правил.

Право вилучення у громадян транспортних засобів передбачено у ч.2 ст. 353 Цивільного кодексу, п.4 ч.1 ст.8 Закону «Про правовий режим воєнного стану». Механізм вилучення передбачений Законом «Про передачу, примусове відчуження майна в умовах воєнного стану». Порядок здійснення компенсації за такі транспортні засоби деталізовано у постанові КМУ від 31.10.2012 №998.

Як зазначається, примусове відчуження транспортного засобу – це позбавлення власника права власності на автомобіль, що переходить у власність держави для використання в умовах воєнного стану. У цьому під примусовим відчуженням мається на увазі не передача в тимчасове користування, а перехід права власності.

Таким чином, у зв’язку із запровадженням військового стану примусове відчуження здійснюється за рішенням військового командування – ЗСУ та їх підрозділами. Це означає, що ні територіальна оборона, ні поліція не мають повноважень відчужувати майно громадян.

До того ж таке рішення має бути погоджено з обласною, районною чи міською державною адміністрацією чи виконавчим органом відповідної місцевої ради. Без такого погодження автомобіль може бути відчужений лише у місцях, де ведуться бойові дії.

Відчуження транспортного засобу здійснюється на підставі акта встановленого зразка. Форму акта затверджено постановою КМУ від 31.10.2012 №998.

Зокрема, в акті зазначаються:

  • назва військового командування та органу, який погодив рішення про примусове відчуження;
  • відомості про власника автомобіля;
  • відомості про документ на право власності (за наявності);
  • опис майна, відомості про реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інших реєстраційних даних.

Акт підписується власником автомобіля та уповноваженими особами військового командування та органом місцевої влади, який погодив відчуження майна. Крім того, він скріплюється печатками військового командування та зазначених органів. До нього також додається висновок вартості авто на дату його оцінки.

Після цього екземпляр акта та висновок про вартість автомобіля вручаються під розписку особі, у якої відчужується або вилучається майно. Ці документи слід зберігати.

“У разі відсутності власника при складанні акта такий акт складається без його участі. У такому разі власник має право на подальше ознайомлення та отримання акта про примусове відчуження майна. З дати підписання акта право державної власності на автомобіль переходить до держави”, – йдеться в повідомленні.

Щодо оцінки відчуженого майна, то вона проводиться в установленому законом порядку. Зокрема оцінку проводять приватні суб’єкти оціночної діяльності або органами державної влади або місцевого самоврядування за погодженням з власником майна. У разі відмови або відсутності власника авто зазначені органи мають право проводити таку оцінку самостійно.

У свою чергу, водій при проведенні оцінки має право висловити свої зауваження або пропозиції щодо розміру вартості транспортного засобу. Висновок про вартість примусово відчуженого майна щодо розміру вартості оцінки може бути оскаржений до суду.

При цьому власнику транспортного засобу обов’язково потрібно отримати копію цього акта та висновки щодо оцінки майна. Це з тим, що це документи дають йому декларація про подальше звернення для відшкодування коштів.

Як відшкодовувати кошти за відчужене авто

Як зазначається, власники відчужених автомобілів мають право на відшкодування (компенсацію) їхньої вартості. Компенсація за примусово відчужене майно провадиться за рахунок коштів державного бюджету.

«”Така компенсація може здійснюватися з попереднім повним відшкодуванням його вартості або з наступною повною компенсацією. Попереднє повне відшкодування вартості провадиться до підписання акта про відчуження майна. Проте поки що такий механізм не працює, тому можна скористатися порядком наступної повної компенсації”, – пояснили українцям.

Для отримання наступної компенсації за примусово відчужене майно його власник після скасування правового режиму воєнного стану звертається до військового комісаріату за місцем відчуження майна із заявою.

У заяві вказуються відомості про заявника: прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання, ідентифікаційний код та реквізити банківського рахунку. До заяви додаються акт та висновок щодо вартості майна.

Виходячи з результатів розгляду заяви, військовий комісаріат оформляє висновок про виплату компенсації за примусово відчужене майно – висновок оформляється у трьох примірниках. Перший екземпляр передається заявнику, другий – територіальному органу Казначейства, третій зберігається у військкоматі.

“Виплата повної компенсації провадиться військкоматами в порядку черговості за рахунок коштів державного бюджету. Усі суперечки, пов’язані з виплатою, вирішуються в судовому порядку. Звернення власника за відшкодуванням вартості автомобіля не є обов’язком, а правом. Тобто якщо власник майна ухвалить рішення про добровільне пожертвування вартості відчуженого авто, він має право відмовитися від отримання коштів. Про таку відмову додатково повідомляти не потрібно”, – йдеться в статті.

Українцям також пояснили, чи можна повернути авто назад після закінчення воєнного стану.

Так, у разі, якщо після скасування правового режиму воєнного стану автомобіль зберігся, а колишній власник наполягає на його поверненні, таке повернення здійснюється у судовому порядку.

При цьому підставою для повернення майна є рішення суду, яке набрало законної сили. Однак, при поверненні автомобіля колишньому власнику поновлюється право власності на це майно. У такому разі власник повинен повернути грошову суму, отриману ним у зв’язку з відчуженням майна, з вирахуванням розумної плати за використання цього майна.

“Повернення транспортного засобу його власнику при збереженні здійснюється лише за його бажанням і не є обов’язком. Власник автомобіля може вибрати один із двох передбачених варіантів. Якщо авто не збереглося, власник не може вимагати його повернення”, – наголошується у статті.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.