Чи каратимуть водіїв, які не повернулися до України під час війни: детальна відповідь

0
1474
epa09845166 Ukrainian soldiers patrol the road near Kharkiv, Ukraine, 23 March 2022. On 24 February Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA-EFE/Andrzej Lange POLAND OUT

Водії, які покинули Україну під час мобілізації, зареєструвавшись у відповідних базах, та не повернулися у зазначений термін на батьківщину, нестимуть кримінальну відповідальність.

Про це йдеться у статті 409 Кримінального кодексу України.

Згідно інформації Державної служби України з безпеки на транспорті, на водіїв та перевізників, які після бронювання у системі «ШЛЯХ» або через МІУ не повернулися з-за кордону, очікуватиме серйозна відповідальність.

Зазначається, що неповернення водіїв призивного віку, які тимчасово виїхали за кордон, ймовірно, буде кваліфіковане, як спроба ухилитися від військової служби і водії за це відповідатимуть.

Відповідно частини першої ст. 409 ухилення від несення обов’язків військової служби шляхом самокалічення або симуляції хвороби, підроблення документів чи іншого обману – карається триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

В “Укртрансбезпеці” стверджують, що строго слідкують за фактами неповернення водіїв та готові вжити заходи у разі їх виявлення.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!