Головна Новини Хто і як може пригнати автомобіль в Україну без розмитнення

Хто і як може пригнати автомобіль в Україну без розмитнення

0
2884

Закон про «нульову розмитнення» транспортних засобів набув чинності 5 квітня 2022 року. Auto24 розповідає, хто може скористатися ним.

Закон під назвою «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» було ухвалено Верховною Радою 24 березня 2022 року та отримав номер № 2142-IX. Він дає змогу без сплати деяких податків ввозити в Україну транспортні засоби з моменту дії воєнного стану.

Скільки часу діє нульова розмитнення?

Військовий стан діє в Україні з 24 лютого по 25 березня, потім він продовжений ще на 30 діб, тобто до 25 квітня. Таким чином, скористатися правом безмитного ввезення транспортних засобів можна лише два з половиною тижні – тобто до 25 квітня 2002 року. Звичайно, Президент може продовжити цей стан на той період, доки загроза безпеці країні не пройде, проте юридично воно закінчиться 25.04.2022. Зареєструвати такі автомобілі потрібно не пізніше ніж через 10 днів після ввезення.

Хто може скористатися правом безмитного ввезення?

Відповідно до статті 69.24 Податкового кодексу, внесеної Законом №2142-IX, фізичних осіб звільнено від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком. А у Митному кодексі статтею 9-11 ці товари звільняються і від ввізного мита. Таким чином, жодних податків при ввезенні автомобілів платити не треба. Фізичні особи-підприємці можуть користуватися цим правом, але зі сплатою акцизу.

Які автомобілі не можна ввозити за цим законом?

Заборона стосується територій, на яких вони виробляються, або з яких вони привезені. Це транспортні засоби, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом або агресором стосовно України, або ввезені з території держави-оккупанта (агресора) та/або з окупованої території України. Таким чином, ввозити автомобіль із Росії та Криму без розмитнення неможливо. Білорусь поки що не входить до списку таких країн.

Які транспортні засоби ввозяться без митних платежів?

Перелік дозволених для ввезення транспортних засобів: автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб та більше, транспортні засоби для перевезення вантажів. У Законі не зазначено, нові автомобілі чи уживані, тобто «нульове розмитнення» стосується всіх. Хоча для уживаних автомобілів є обмеження за віком, спричинені іншими Законами України.

Які обмеження за віком та екологією?

Ввозити в Україну без сплати податків можна будь-які транспортні засоби, вказані вище. Однак, якщо ви хочете зареєструвати його та отримати українські номери, існують деякі обмеження. Так, згідно з «Порядком державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів», затвердженим постановою КМУ від 23 грудня 2009 р. № 1371, неможливо зареєструвати автобуси, переобладнані з інших ТЗ, машини з правим кермом (для потреб ЗСУ такі ТЗ із Британії ввозять масово), без сертифіката відповідності, без наявних або пошкоджених ідентифікаційних номерів агрегатів (кузова, шасі, рами, двигуна). Такі автомобілі можна ввезти без податків для розбирання на запчастини.

Согласно Закону Украины «О дорожном движении» №3353-XII, для регистрации нужно предъявить сертификат соответствия. В нем должна быть указана экологическая норма, которой соответствует транспортное средство.

Регистрация разрешена:

— Для легковых автомобилей – не ниже «Евро2», то есть изготовлены не раньше 1996 года. Таким образом, автомобилю может быть не больше 26 лет.
— Для грузовых автомобилей существует норма не ниже «Евро5», их выпускали с 2009 года, то есть в возрасте до 13 лет.

Нужно ли после окончания военного положения доплачивать «растаможку»?

Нет. В Законе о «нулевой растаможке» говорится, что ввозимые автомобили будут использоваться для свободного обращения. То есть, если физическое лицо успеет ввезти автомобиль во время военного положения, доплачивать не надо будет. Автомобиль (или несколько) можно будет продать хоть на следующий день. Конечно, за продажу во время одного календарного года более одного автомобиля будет начисляться налог, который существовал и раньше. Бывшие «евробляхи», ранее ввезенные в Украину, можно быть легализовать таким образом только если их вывезти и завезти в Украину во время военного времени.

Что нужно платить при регистрации?

Кроме стоимости самого автомобиля за рубежом и расходов на транспортировку необходимо заплатить за оформление сертификата соответствия (2000 – 3000 грн).

При государственной регистрации в Сервисном центре МВД Украине необходимо оплатить 3-5% от стоимости автомобиля в Пенсионный Фонд, а также за номерные знаки, бланк свидетельства регистрации и номерные знаки. Если автомобиль стоит до 409 365 грн ($13 900 или 12 800 евро), то нужно уплатить в ПФ 3% от его стоимости, если в таможенной декларации написана сумма выше 719 491 грн ($24 500 или 22 500 евро), то – 5%. За машину стоимостью между 409 365 и 719 491 грн насчитывают 4% налога. Стоимость номеров и свидетельств с услугами СЦ МВД – около 450-600 грн.

Как и откуда пригнать автомобиль из-за границы?

Во время военного положения выезд из Украины военнообязанным мужчинам в возрасте 18-60 лет за границу запрещен (кроме некоторых исключений). Поэтому выехать на покупку автомобиля могут мужчины старше 60 лет или женщины. Также машину могут доставить специализированные компании на автовозе или иностранцы.

Что касается путей привоза, то морские порты Черного моря, откуда поступали автомобили из США, Кореи и Грузии, заблокированы. Их можно привезти через европейские порты (Германия, Греция, Польша или Литва), а затем доставить через Польшу, Словакию, Венгрию или Румынию. Впрочем, это гораздо дороже, чем через Одессу или Черноморск. Наиболее реальный путь – приобрести автомобиль в одной из стран Евросоюза через посредника, который вывезет машину через украинскую границу. Конечно, за это он возьмет определенную сумму.

Чи подешевшають автомобілі через «нульове розмитнення»

Звичайно, адже вартість розмитнення до набрання чинності цим Законом становила близько 30-35% від вартості автомобіля. Щоправда, не всі автомобілі подешевшають однаково. Через транспортні витрати не так сильно зміняться ціни на автомобілі зі США та Кореї. Легковики з Європи будуть дешевшими в залежності від марки та моделі. Комерційні «буси» та вантажівки мають подешевшати суттєво.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

Дякуємо!

Тепер редактори знають.