Головна Новини Паливо за талонами: в Україні назріває дефіцит бензину та дизелю

Паливо за талонами: в Україні назріває дефіцит бензину та дизелю

0
7313

У зв’язку із війною економіка України серйозно постраждала. Спостерігається дефіцит низки продуктів, «скаче» курс валют, а також закрилося багато АЗС.

Про те, на що чекати на паливному ринку в найближчому майбутньому, розповів керівник консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн, повідомляє «Апостроф» .

За його словами, найближчим часом не варто чекати на покращення ситуації — Росія завдала десятків ракетних ударів по українській паливній інфраструктурі: зруйнувала багато нафтобаз, у тому числі і Кременчуцький НПЗ.

Крім того, на ситуацію вплинуло сильне подорожчання логістики, тому мережі АЗС не можуть продавати бензин за встановленими державою цінами. Так, на багатьох заправках продають лише преміальні види палива, а дешеві бензин та дизель (якщо вони є) відпускаються по талонах.

«Урядовий розрахунок цін справедливий, по-перше, при постачанні залізничних партій, по-друге, з реалізацією в західних областях. Для східних, південних та центральних областей слід додати 1 грн/л транспортування бензовозом. При цьому всі розрахунки чисто теоретичні. Бо фізично потрібних обсягів немає. В даний час імпорт почали головним чином три-чотири національні мережі, але в дуже обмежених обсягах», – пояснює експерт.

Куюн зазначає, що дрібні та середні регіональні мережі змушені зупинятися, що призводить до того, що на АЗС національних операторів також закінчується паливо. Також вони тримають певний запас для «силовиків», муніципалітету, корпоративних клієнтів (останнім теж почали вводити ліміти).

«Ситуація різко погіршилася після зупинки Кременчуцького НПЗ і потребує оперативних дій з боку уряду. Поки все залишається як є, фактично зупинено бронювання нових обсягів палива за кордоном, які через складну європейську логістику та українську бюрократію йдуть дуже повільно», – резюмував керівник консалтингової компанії А-95.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.