В Україні масово закриваються АЗС – експерт

0
1137

Скоро українським водіям нема де заправитися?

Через війну в Україні можуть закритися 80% автозаправних станцій. Про це в інтерв’ю “Мінфіну” розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

«До війни у ​​нас працювало близько 7 тис. заправок. Сьогодні ця кількість скоротилася до 2,5-3 тис. Якщо підуть маленькі компанії, то ще третину можна звідси відняти. Залишається 1,5-2 тис. заправок, які працюватимуть», – сказав він.

За його словами, АЗС залишаться на трасах та в обласних центрах, «на периферію ніхто нічого не пощастить».

«На заході країни буде пальне, тому що тут логістичне плече від кордону є меншим і можна «зануритися» під регульовану ціну. Все, що далі – центр України, не кажучи вже про схід та південь, буде сухим», – прогнозує Куюн.

«Буквально вчора розмовляв із одним із полтавських трейдерів. Він сказав, що змушений закрити свої заправки, бо купує пальне дорожче, ніж мусить продавати. Тому потрібно хоча б на період заповнення ринку відкрити ринок, скасувати обмеження, зняти з бізнесу хоч би комерційні небезпеки. Це дозволить збільшити постачання та наповнити ринок, позбутися гострого дефіциту», – розповів експерт

За його словами, це не просто рішення, уряд, очевидно, побоюється, що може бути сплеск цін.

“Але я так не вважаю. Бізнес не гірше за все розуміє, в якій ситуації ми всі опинилися. Думаю, великі мережі продаватимуть дешевше, менше – трохи дорожче», – каже Куюн.

«Але треба врахувати, що саме вони працюють здебільшого у віддалених районах та селах. І повірте, люди радітимуть можливості купити пальне. Наразі вони змушені шукати пальне в десятках кілометрів і стояти годинами у чергах», – додав експерт.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!