Евакуація в країни Європи на авто: що треба знати?

0
584

Евакуація на авто в країни Європи, несе за собою ряд нюансів, проте все ще залишається комфортним способом перетину кордону.

Згідно з даними Агентства ООН у справах біженців, з України виїхало близько 4,3 млн осіб, і ця цифра постійно збільшується. Реалії такі, що війна в нашій країні, яку розв’язала росія, змусила мільйони співгромадян покинути рідну землю і шукати безпеки в інших країнах. Серед тих, хто емігрує частина обирають варіант виїзду за кордон на власному авто.

Такий спосіб має певні особливості для українців, і голова страхового бізнесу медіа Finance.ua, Дмитро Соколов вирішив розібрати деякі з них.

Почнемо зі збору машини для виїзду за кордон:

Аптечка. Згідно з Наказом МОЗ України №187 від 7 липня 1998 р. в кожній машині має бути аптечка, тому завдання автомобіліста – не лише придбати необхідні ліки, а й регулярно перевіряти їх термін придатності. Ці превентивні заходи можуть урятувати як здоров’я, так і життя.

Купити аптечку можна, як у найближчому відкритому медичному магазині, так і зібрати самостійно, користуючись правилами МОЗ України на випадок надзвичайної ситуації:

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Що не можна включати до автомобільної аптечки? Не рекомендується постійно зберігати ліки, для яких потрібне дотримання певних температурних умов. До них відносяться гелі, настойки, розчини та ін.

Аптечку зібрали, тепер варто подумати про пальне. Без нього рух на авто буде просто не можливим. У нагоді автомобілісту стануть наступні онлайн-сервіси, які допоможуть швидко знайти найближчий автосервіс або заправку:

  • Столичний додаток Київ Цифровий. Тут можна знайти актуальну карту СТО з їх адресами, контактними даними та графіком роботи.
  • Інтерактивна карта OPIR, яка відображає АЗС із наявним паливом, а також автомобільні сервіси по всій Україні. Крім того, на платформі можна дізнатися адреси аптек, найближчих укриттів, поштових відділень і пунктів з питною водою.
  • Інтерактивні карти мереж WOG та OKKO, які допоможуть знайти найближчу станцію цих брендів, та дізнатися графік та деталі роботи, а також умови оплати та ліміт літрів для заправки одного автомобіля.

Зібравшись, варто почати вибір маршруту руху до кордону. Краще обирати перевірені дороги і уважно слідкувати за змінами, які публікує офіційний сайт ЗСУ.

Вибір точки виїзду за кордон:

Для зручності громадян, які планують перетнути кордон України Державна прикордонна служба України оновила інтерактивну мапу, на якій зазначені пункти пропуску та стан їх завантаженості на виїздах з України. Оновлення відбувається кожні три години. Натискаючи позначку пункту пропуску, можна дізнатися про час його роботи, кількість легкових і вантажних автомобілів у черзі, а також швидкість оформлення легкових автомобілів за годину. Доступні для українців і живі чати моніторингу черг на кордоні.

ЄС зараз охоче допомагає українцям, які змушені були покинути власну домівку. На сайті Європейської комісії можна ознайомитися із ключовою інформацією про права щодо перетину кордону з країнами ЄС, тимчасового та міжнародного захисту, а також щодо пересування між країнами-членами ЄС. Організація навіть створила спеціальну пам’ятку із основною інформацією для людей, які рятуються від вторгнення росії в Україну.

Перетин кордону

Раніше для перетину кордону на авто вимагали наступний перелік документів:

  • техпаспорт
  • відійські права
  • обов’язковий поліс Зелена Картка

Наразі, від 28 лютого 2022 року Національний банк України, як головний регуляторний орган страхового ринку, Міністерство закордонних справ України та Міністерства державних органів Польщі, Словаччини, Молдови і Угорщини домовились, що громадяни України, які мають намір виїхати за кордон на власному автомобілі, не потребують полісів страхування Зелена карта. Деталі рішення. Водночас необхідно мати всі інші документи на авто — техпаспорт і права.

Детальніше про умови перетину кордону з окремими країнами:

Польша: Страхові компанії ERGO, PZU та Warta безкоштовно надають поліси внутрішнього страхування цивільної відповідальності українським автовласникам, строком на 30 днів. Агентів цих компаній можна знайти на прикордонних пунктах із польського боку кордону.

Німеччина: Німецькі страховики покривають шкоду, заподіяну українськими автомобілістами внаслідок ДТП, до 31 травня цього року.

Чехія: Чеське страхове бюро забезпечує безкоштовне страхове покриття шкоди, заподіяної незастрахованим українським транспортним засобом, протягом 2 місяців після перетину українського кордону. Для українських автомобілістів також створено спеціальну гарячу лінію +420 251 032 834, оператори якої володіють українською мовою. За допомогою гарячої лінії українці можуть організувати евакуатор у випадку аварії. Опція два місяці також буде доступна безкоштовно.

Угорщина: На кордоні З Угорщиною українці можуть оформити прикордонне страхування на 30 днів по заниженій вартості 3 евро (звичайна вартість приблизно 240 евро). Прикордонне страхування діє на території країн ЄС та Швейцарії.

Данія: Дає безкоштовне прикордонне страхування сроком на 30 днів.

Естонія: Надає поліси прикордонного страхування безкоштовно для українців сроком на 3 місяці. Країна заявляє, що таке рішення дія тимчасово і у будь-який момент Естонія може ухвалити рішення про припинення надання прикордонного страхування безкоштовно.

Молдова: Дає 24 години на придбання полісу страхування після перетину кордону цієї країни.

Зауважимо, що наявність полісу цивільного страхування автомобіля є обов’язковою у інших Європейських країнах. Заміною Зеленої карти може стати європейська автоцивілка, ціни якої є значно менш вигідними, ніж в Україні. Для прикладу, вартість полісу автоцивілки в Польщі на 1 рік становить 400 євро на рік, та 40 евро на місяць, в Німеччині – від 900 євро на рік та від 150 євро на місяць. При цьому вартість Зеленої картки в Україні на рік – 6899 грн., у еквіваленті це – 210 євро, на місяць – 627 грн., що складає 19 євро. Для прикладу, у порівнянні з Німеччиною ціна на річні поліси вища на 77%, місячні – на 87%, ніж в Україні.

Наявність полісу перш за все надає можливість відшкодовувати спричинені збитки постраждалим у ДТП, яке сталося з вини українського водія за кошти страхової, а не за власний кошт та звільняє від потенційних штрафів за відсутність полісу у тих країнах, в яких не діють спецумови для українців.

Оформлення Зеленої карти в Україні зараз відбувається онлайн. Наразі на поліси на 15 і 30 діб діють обумовлені знижки у 50%, які підтримали страховики – повні члени МТСБУ (ті компанії, що мають право укладати договори міжнародного страхування “Зелена картка”). Сервіс Finance.ua під час війни допоміг виїхати за кордоном вже 2071 українцям і залишається комфортним способом купівлі полісу.

Наразі, також ми спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості звернень від людей, які перебувають за кордоном, у яких або закінчився термін дії полісу придбаного на кордоні або закінчується поліс, який був оформлений безкоштовно. Оновити поліс у таких випадках вигідніше саме в Україні, придбавши Зелену картку.

Основні правила дорожнього руху та безпеки в Європі

Якщо ви уже визначились із країною і розглядає варіант перетину кордону на власному авто, звернути увагу на правила дорожнього руху у деяких з них.

Серед основних відмінностей дорожніх правил ЄС та України:

  • ремені безпеки повинні бути пристебнуті в усіх транспортних засобах, включаючи туристичні автобуси та мікроавтобуси в усіх країнах ЄС;
  • діти повинні мати відповідні дитячі крісла в автомобілях/вантажівках і, якщо можливо, в інших транспортних засобах;
  • використання мобільного телефону без гарнітури за кермом заборонене в більшості країн ЄС;
  • максимально дозволений рівень алкоголю в крові різний: у декотрих країнах під час керування автомобілем він має бути нульовим;
  • для різних типів доріг і транспортних засобів застосовуються різні обмеження швидкості;
  • як в автомобілях, так і для велосипедистів необхідні різні засоби безпеки;
  • у деяких країнах використання денних ходових вогнів та/або зимових шин є обов’язковим;
  • важливо запам’ятати, що на Кіпрі, в Ірландії та на Мальті рух автомобілів здійснюється по лівій стороні дороги.

Європейський Союз вживає заходів для покращення безпеки дорожнього руху, включаючи припинення порушень дорожнього руху, скоєних в іншій країні ЄС. Це означає, що якщо ви вчинили правопорушення, перебуваючи в іншій країні, ви можете отримати штраф поштою вдома.

Програми для водіїв

Варто зауважити, що країни Шенгенської зони це об’єднання понад 40 країн, в кожній з яких правила можуть відрізнятись. Для того, щоб отримувати важливу інформацію про безпеку дорожнього руху для всіх країн ЄС, де б ви не були, слід завантажити програму “Going Abroad“, яка стане надійним помічником на дорозі.

Підсумовуючи, переконаний, що евакуація на авто в країни Європи, несе за собою ряд нюансів, проте все ще залишається комфортним способом перетину кордону у цей складний для України період. Тож я щиро сподіваюся, що цей матеріал допоможе вам у дорозі. А купити необхідні страхові поліси ви завжди можете на Finance.ua.

Бережіть себе!

Джерело

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!